За 10 години Сдружение „Активно общество“ успя да промени в положителна посока живота на хиляди хора

Това заяви председателят на Сдружение „Активно общество“ Радослав Георгиев, с когото разговаряхме в навечерието на рождения ден на организацията
Сподели: 

„НИЕ“: Г-н Георгиев, на 5 декември Сдружение „Активно общество празнува своя десети рожден ден. Какво означава тази годишнина?
Радослав Георгиев:
Това за нас е първият юбилей и естествено е повод, за да направим равносметка какво сме постигнали досега, какво е нашето бъдеще, как искаме нашата организация да се развива занапред.
Преди десет години, когато стартирахме, ние бяхме една солидна група млади хора, които искаха да променят заобикалящия ги свят. През тези години, с много работа, с различни инициативи, с многото хора, с които се срещнахме в рамките на своята работа, лека-полека организацията от младежка – тоест от насочена основно към това да развива дейности от младежи за младежи, всъщност прерасна в организация, която продължава да се опитва да промяна заобикалящия ни свят, но вече ангажирайки в това всички членове на нашето общество, без значение тяхната възраст. Именно това за мен е един от големите успехи.
Разбира се, човек по един начин гледа на света, когато е на 20-25 години и по съвсем друг, когато натрупа по-голям житейски опит. Но се радвам, че до ден днешен успяхме да запазим младежкия дух от преди десет години, съумяхме да съхраним същия устрем и непримиримост към несправедливостите, с които се сблъскваме в нашата страна и в нашия край. Но натрупали опит, знания и умения за справяне с такива предизвикателства, вече много по-добре умеем да отстояваме себе си и своите позиции, да отстояваме интересите на по-онеправданите членове на нашето общество, което е и една от мисиите на Сдружение „Активно общество“.
„НИЕ“: Както казахте, приоритет за организацията, от самото й създаване, е насърчаване на по-активното участие на младите хора в обществено-политическите процеси в област Видин. Станаха ли видинските младежи по-ангажирани обществено?
Радослав Георгиев: Смятам, че да. Младежите, които са имали досег до нашата организация – става въпрос за хиляди млади хора от област Видин, които по един или друг начин са се включвали в дейностите на Сдружението, било то като доброволци или като наши членове – станаха по-будни, станаха по-отворени към света, разшириха мирогледа си. Със задоволство мога да кажа, че благодарение на активната работа на Сдружението по програма „Еразъм“ дадохме възможност на няколко хиляди младежи не само от Видин, но и от цяла България да пътуват до различни държави, да придобият безценен опит, да се запознаят със свои връстници и да се докоснат до различния начин на живот и на мислене, до различните култури. Колкото повече човек има допир до различното, толкова повече оценява плюсовете и минусите на своето. Това е важно, за да можем да променим нашите слабости и да изтъкнем силните си качества.
Както казах, младите хора, които през годините се включиха в дейностите на сдружението, разшириха своя кръгозор, но по-важното е, че те успяха да се мотивират да бъдат активни и будни граждани, да имат позиции по обществено значимите въпроси, да отстояват себе си и своето мнение и да се превърнат в активни участници в обществено-политическия живот.
За огромно наше съжаление, Видин е място, което не може да задържи най-будните младежи, поради което едни от най-активите наши членове и доброволци вече не са тук. Но вярвам, че това, което са получили през годините, в които участваха в наши дейности, е нещо, което е променило живота им и им е дало силата да направят следващите успешни крачки в своя житейски път. За младите хора е много важно да опознаят възможно най-рано света, за да могат да направят най-правилния избор за самите себе си – какви искат да бъдат, с какво искат да се занимават и какво искат да постигнат.
„НИЕ“: Чува ли в достатъчна степен държавната, а и местната власт гласа на младите?
Радослав Георгиев: В голяма степен в България има една голяма пропаст между властта и гражданите и като че ли тази пропаст е още по-голяма, когато става въпрос за младите хора. Има опити за законови промени, чрез които да се намали пропастта между младежката политика и самите млади хора, но истината е, че това не би могло да стане само на хартия – няма как да се случи, ако остане само на хартия. В България имаме никак нелошо законодателство, но виждаме, че то не работи. Не работи, защото въпросът е с какво желание самата власт изпълнява законодателството. Когато става дума за сфери като младежката политика, спорта, културата, нещата опират до желанието на тези, в чиито ръце са инструментите за упражняване на съответната политика.
За съжаление, на малко места в страната се вижда желанието в местните власти и там наистина младежкият сектор работи и младите хора развиват себе си. Но в масовия случай, както е и по нашите ширини, има едно неразбиране относно младежката дейност и какво дава тя, защото, образно казано, това е едно дърво, чиито плодове се берат десетки години след като то бъде засадено. Затова и резултатите от младежката дейност няма как да се видят на момента, което я прави непривлекателна за мандатномислещите местни, а и национали власти.
„НИЕ“: Вече споменахте някои от успехите на Сдружение „Активно общество“ през годините. Какви други бихте посочили?
Радослав Георгиев: Успехите са много и разнообразни и бихме могли да ги изброяваме безкрайно. Но най-същественото са самите хора в организацията – хората, които са усетили духа на организацията и са били част от нейния живот. Успех на Сдружението е, че когато сме устоявали различни позиции, успявахме да накараме местните и държавни власти да се съобразят с това. Вече говорих за хилядите млади хора, включени в образователни мобилности, ангажирани в екологични инициативи и социални кампании. Такава разнообразна дейност е трудно да се обхване в две-три изречения.
Но най-важното е, че когато стане дума за Сдружение „Активно общество“, то е разпознаваемо – при това не само в град Видин, но и във Видинска област, както и в целия неправителствен сектор в страната и сред множеството ни международни партньори – организации и институции.
Сдружение „Активно общество“ успя да промени в положителна посока живота на хиляди хора, а това е най-ценното.
„НИЕ“: Какво екипът на Сдружението не успя да постигне?
Радослав Георгиев: Само човек, който не е искрен пред себе си, би могъл да каже, че е постигнал всичко. Винаги има какво още да се направи. Затова и нашата цел през следващото десетилетие ще бъде да продължаваме да променяме средата, в която живеем, да става тя все по-добра. Ще работим и за това да привличаме все повече хора в нашите инициативи и кампании.
Смятам, че ние, като граждани на България и на Видин, сме тези, които бихме могли да променим средата, която ни заобикаля. Хората, заемащи позиции в местната и националната власт, са една извадка от нашето общество. И всъщност докато не променим обществото, докато не променим мисленето на цялото общество, няма как да имаме качествено подобрена извадка от това общество, която да определя правилата и законите, по които живеем. Формулата затова е повече образование, култура, спорт, активности, защото това променя мисленето. Така че нашата основна цел и занапред ще е да работим за промяна в мисленето на възможно най-много хора, така че всички ние да живеем по-добре.
„НИЕ“: Вашите заключителни думи…
Радослав Георгиев: В заключение бих желал да поздравя всички, които са дали своя дан за Сдружение „Активно общество“. Една неправителствена организация не би могла да съществува без доброволчеството. Това, което през тези десет години успяхме да направим е, че мотивирахме много хора да направят нещо добро за някой познат или непознат. А когато човек е склонен да даде нещо от себе си, това рано или късно се отплаща. Затова най-ценното от изминалите десет години е, че успяхме да намерим хората, които са готови да дадат нещо от себе си в полза на общото благо.