Здравният министър посети видинската болница

В лечебното заведение започва сериозно преструктуриране за доокомплектоване на отделенията
Сподели: 
Министърът на здравеопазването, областният управител и директорът на РЗИ-Видин посетиха Дома за стари хора в село Гара Орешец

На 29 април министърът на здравеопазването Кирил Ананиев беше във Видин и посети Многопрофилната болница за активно лечение „Света Петка“. До визитата на здравния министър се стигна след като в лечебното заведение се получи недостиг на кадри, тъй като бяха установени 32-ма заразени сред персонала на болницата.
Липсата на медицински персонал е един от най-големите проблеми в системата на здравеопазването – в общинските и в някои от областните болници той е особено остър, такъв е и случаят във видинската болница, коментира министър Ананиев. „В момента предвиждаме, заедно с ръководството на болницата, вътрешно преструктуриране на персонала, така че да се покрие липсата на кадри в отделенията, които в момента не са доокомплектовани. На второ място, вчера пуснах едно писмо до всички регионални здравни инспекции, с апел да се обърнат към лечебните заведения в техния регион и при възможност да осигурят персонал, който да го пренасочим към видинската болница. Много разчитаме и търсим възможности и за хора, които по собствено желание да дойдат да помагат на персонала“, обясни здравният министър. Той допълни, че утре ще се изследват отново деветимата заразени от персонала на неврологичното отделение, така че на по-късен етап, когато се докаже, че са здрави, те да се върнат на работа.
Кирил Ананиев увери, че Министерство на здравеопазването прави всичко възможно, за да подкрепи видинската болница, като съобщи, че предстои лечебното заведение да получи нов скенер. Здравният министър обаче допълни, че, при нужда, пациенти ще се карат в други болници, ако необходимият персонал за видинската болница не бъде намерен. „Аз съм убеден, че можем да подсилим спешната помощ, която да кара пациентите в други болници в региона – Лом, Враца, Монтана. Но в никакъв случай няма да оставим хората без здравни грижи“, подчерта Ананиев.
„В болницата, с изключение на първите дни на март месец, когато е имало проблем със защитните облекла, от тогава болницата е абсолютно задоволена със защитни облекла“, заяви той. Допълни, че днес са предоставени допълнително 100 гащеризона, от които 40 – за многократна употреба, като предстои да бъдат осигурени още 170 броя. „Ние, през Регионалната здравна инспекция, непрекъснато наблюдаваме състоянието на защитните облекла и веднага реагираме и доставяме това, което е необходимо. Освен гащеризоните, доставихме и хирургически маски 400 броя, 10 броя шлемове, 36 броя очила. През цялото време ние се интересуваме за всяка една от болниците, включително и видинската, и не позволяваме да има дефицит на предпазни облекла“, подчерта министърът на здравеопазването.
Решението за превозването в болницата във Враца на заразените с COVID-19 от Дом за стари хора в село Гара Орешец, вместо хоспитализирането им във видинската болница е взето след като е преценен капацитетът на лечебните заведения, обясни министърът на здравеопазването. От останалите 13 домуващи, както и от персонала в Дома, вече са взети отново проби и са изпратени за изследване, съобщи директорът на Регионална здравна инспекция – Видин д-р Венцислав Владински.
Институциите във Видин дават всичко от себе си, за да могат да направят така, че да се осигури лечението на хората, коментира Ананиев. Неговата оценка за действията на местните институции е „по-висока от много добър“.
По отношение на ръководството на видинската болница – припомняме, че директорът на лечебното заведение преди месеци подаде оставка, здравният министър заяви, че този въпрос ще се разглежда след като мине извънредното положение. „Смяна на ръководството по време на извънредно положение не е желателна – нека да мине извънредното положение, ние ще направим анализ как се е справило това ръководство през този тежък период, защото това ще е оценката за положения труд“, посочи Ананиев.
Министърът на здравеопазването заяви още, че на този етап не се предвижда да се отварят търговските обекти в МОЛ-овете. „Първата мярка, която предстои да обсъждаме е за големите паркове от типа парк „Витоша,“, Пирин и т.н., но първо искаме да сме убедени, че това, че пуснахме определени хора да посещават градските паркове и градини няма да даде отрицателен ефект – тоест ще се спазват всички противоепидемични правила и няма да има лоши последствия. Стъпките ще бъдат една след друга, след като сме сигурни, че дадена стъпка е дала съответния ефект, без това да доведе до увеличаване на заболеваемостта“, заяви министърът на здравеопазването.
Министърът на здравеопазването, областният управител и директорът на РЗИ-Видин посетиха Дома за стари хора в село Гара Орешец. Там те получиха уверението на персонала и домуващите, че вече са по-спокойни, спазват се всички противоепидемични мерки и персонала има нужните предпазни облекла.