Земеделски производители протестираха във Видин

Селскостопански машини блокираха пътя за Дунав мост 2
Сподели: 

Малко след 10 часа тази сутрин замеделски производители от Видинско блокираха движението на подхода за Дунав мост 2. Така те се включиха в организарания днес национален протест срещу решението на Народното събрание за вдигане на ветото за внос на зърно и други продукти от Украйна. 
Земеделските производители направиха блокада на пътя със селскостопанска техника и се заканиха, че протестите им няма да спрат, докато не бъдат изпълнени техните исканията. Зърнопроизвдоители от региона споделиха, че заради ниските изкупни цени не могат да реализират миналогодишната си продукция, а вече идва време да прибират и новата реколта и да засеят отново, което пък зависи от реализираните приходи. Същевременно, напомниха зърнопроизводителите, цените на торовете и препаратите са се покачили. 
Освен представители на сектора на зърнопроизводството, присъстваха и представители на други браншове – пчелари, животновъди, зеленчукопроизводители. Те се присъединиха към апела държавата да защити българското производство.
Протестиращите имат няколко основни искания към управляващите. 
- На първо място това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната. 
- Изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи. 
- Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи "де минимис" за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
Министър-председателят Николай Денков коментира пред журналисти, че е готов да проведе конструктивен разговор с протестиращите, когато и те са готови на такъв. В момента основните организатори на протеста са зърнопроизводителите и проблемът, който те са поставили, а именно с вноса от Украйна, е решен, това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти във ВМА, където той се срещне с ръководството на лечебното заведение и разгледа химико-токсикологичната лаборатория във ВМА.
„Протестът на земеделските производители в момента излиза с искания, които са решени, или с такива, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как бъдат изпълнени. Някои от тях са свързани с нотификации от ЕК и ние няма как да ги прескочим, трябва да се спазят правилата“, посочи Денков.
„Със зърнопроизводителите имаме разговор, а решението дали ще отпадне, или няма да отпадне забраната за зърното, не може да се взема само от производителите“, каза още премиерът. Той уточни, че това е решение, което трябва да отчита общата икономическа и политическа ситуация. То се взема от Министерския съвет и от Народното събрание, каза още премиерът. 
През цялото време е имало диалог с производителите, коментира Денков. Има разнородни интереси между животновъди, зърнопроизводители, посочи още Денков.