Златко Живков тръгва уверено към седми мандат като кмет на Монтана

Сподели: 

„Благодаря Ви за доверието! Приел съм работата си  като мисия и кауза. Има още много неща, които трябва да направим и докато усещам Вашата подкрепа ще продължавам да работя упорито за по-доброто бъдеще на Монтана“. С тези думи започна обръщението си кметът на Монтана Златко Живков при обявяването на кандидатурата си за следващ мандат. Традиционно събитието бе проведено на поляните в подножието на лесопарк Калето при Извора. Пред стотици свои привърженици Живков направи преглед на по-големите проекти, изпълнени през последните 24 години.
Европейските инвестиции в Монтана започват още с предприсъединителните фондове. Преди присъединяването на България към ЕС общината изгражда чрез програма ИСПА депо за твърди битови отпадъци и градска пречиствателна станция за отпадни води. След 2007 година е направена сепарираща и компостираща инсталации, депо за едрогабаритни и опасни отпадъци и  изпълнена е реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа. В процес са дейностите за подобряване качеството на въздуха по програмите Лайф и ОПОС . По „Региони в растеж“ са  обновени парковете на Монтана, общинските училища, най-старото читалище „Разум“ и 22 социални жилища.
Инвестициите по изпълнените европейски проекти от 2007 година досега надхвърлят средното за страната и се изчисляват на 198 милиона лева. За 18 години е изграден най-големия нов храм „Свети Дух“ в Монтана Това е изцяло инвестиция на общината от собствени средства . Построени са още пет нови селски църкви. Ремонтирани са улици,  булеварди, междублокови пространства. Санирани са всички детски градини и ясли .
В годините, които предстоят, ще бъдат изпълнявани европейски проекти, подготвени от сегашния екип на общината. По новата програма за Интегрирани териториални инвестиции Монтана и Враца ще кандидатстват със съвместни проекти, които се изчисляват на 100 милиона лева. В тях са включени основни ремонти и модернизиране на библиотеката, младежкия дом, драматичния театър и историческия музей, както и въвеждане на екологичен обществен транспорт.
В подкрепа на кандидатурата на кмета Живков за седми мандат се изказа доц. Борислав Великов - председател на Народното събрание през 2005 година, един от най-активните депутати от област Монтана, пословичен с благотворителните си дела в региона, насочени към образованието, здравеопазването, социалното подпомагане, културата и спорта: „Кметове като Златко Живков са упора на държавата в периоди на криза, каквато преживяваме в последните години, заяви доц. Борислав Великов. Надявам се да подкрепите него, листа за общински съветници на коалицията и кандидат кметовете й в селата“.
Народният представител на област Монтана от ГЕРБ- СДС Ирена Димова бе категорична, че седмият мандат на Златко Живков ще бъде по-силен от предходните.
Гост на събитието бе и д-р Илко Семерджиев – вицепремиер в служебното правителството на Огнян Герджиков през 2017 г. Министър на здравеопазването в правителството на ОДС от 1999 до 2001. Един от създателите и пръв директор на Националната здравно осигурителна каса. „Подкрепям кмета Живков от 1999 година. Заедно открихме Районната здравно осигурителна каса и Центъра за спешна медицинска помощ. Вярвам, че екипът е гаранция за успех, а Златко Живков успя да събере един добър екип.  Политиката е професия и непрофесионалисти не трябва да използват местната власт като тренажор, защото нанасят непоправими шети“, заяви д-р Илко Семерджиев
От националния изпълнителен съвет на СДС представител бе Д-р Антон Койчев – председател на СДС – София, общински съветник в Столична голяма община. „За мен няма млади и стари кметове има можещи и неможещи. Кметът Живков е пример за успешен кмет и затова доверието, което имат хората към него е голямо", каза д-р Антон Койчев.
Към множеството хора се обърна и Иво Иванов – председател на Общински съвет Монтана четири мандата. „Златко Живков е лидер. Той е катализатор за промяната. Не се задоволява с постигнатото, разбира потребностите на хората и играе съществена роля за просперитета на обществото“, заяви Иванов.