Иванка Найденова и нейната „Копринена дъга“ от ръчно рисувани шалове

Талантливата дизайнерка организира безплатни уроци за рисуване върху текстил за деца
Сподели: 

От няколко седмици феерия от цветове привлича вниманието на посетителите на МОЛ – Видин. Феерия от цветове – така може да се опише това, което очаква хората, разглеждащи изложбата „Копринена дъга“, включваща шалове, ръчно изрисувани от видинлийката Иванка Найденова. Талантливата млада жена разказа за вестник „НИЕ“ за изложбата, за страстта си към рисуването върху текстил и за желанието да предаде тази страст и на други, чрез организиране на безплатни уроци за рисуване върху коприна за деца. 
Намираме Иванка в едно от помещенията на първия етаж на МОЛ – Видин, където е подредена изложбата. Занимава се с това, което най-обича – надвесила се е над парче плат, опънат в рамка, и рисува. Слънчогледи – това ще е мотивът, който ще се „усмихва“ от следващото уникално творение на дизайнерката. Иванка се откъсва за малко от рисуването, за да разкаже за идеята за изложбата. 
Оказва се, че нищо не е било предварително планирано. В продължение на 12 години видинлийката живее в Англия. Ситуацията около пандемията от коронавирус става повод със семейството й (Иванка е майка на две деца) да решат да се върнат във Видин. Това дава възможност на талантливата млада жена да покаже на хората в своя роден град изкуството, с което се занимава. Така се появява изложбата „Копринена дъга“, която може да бъде разгледана в МОЛ – Видин до края на лятото. В нея са показани шалове, които Иванка Найденова ръчно е изрисувала. Затова и всеки един шал е уникат. А освен да разгледат, посетителите могат и да купят някое от произведенията на изкуството.
Уроци по рисуване върху коприна за деца
„Завършила съм мода – специалност „Мода и мениджмънт в модата“, магистърска програма, както и педагогика, затова и правя тези занимания с деца, което е отдавнашна моя идея. Сега комбинирам тези две мои страсти – рисуването върху текстил, за което използвам различни техники, и желанието да предам на децата тези умения“, споделя Иванка Найденова. 
Благотворителните уроци по рисуване върху коприна с различни техники за деца от 9 до 12 г. са всяка събота от 13:00 до 14:00 ч. в МОЛ – Видин. Участието става с предварително записване на място в МОЛ – Видин или на телефон 087 877 6897. Местата са ограничени – Иванка работи с групи от максимум пет деца, така че да може да обърне достатъчно индивидуално внимание на всяко дете. 
„За децата е много интересно – тук се забавляват. Аз безвъзмездно преподавам, материалите са осигурени с любезното съдействие на МОЛ – Видин. Именно благодарение на тази подкрепа стана възможно организирането в рамките на изложбата на тази благотворителна група за обучение на деца. И след като изложбата приключи, ако някой желае да продължи да се учи, ще може да се свърже с мен“, обяснява младата жена. 
Техники за рисуване върху текстил: „Батик“, „Марблинг“, „Серти“ и „Шибори“
Дизайнерката разказва, че докато следвала мода от свои приятели научила за специалност „Текстил“, която се предлагала в Свободния университет във Варна – така младата жена се запалила по рисуването върху текстил, научила нови техники, постепенно започнала да ги комбинира върху облекла. „Тогава нямаше толкова информация за техниките за рисуване върху плат и беше много трудно. В момента в интернет може да се намери богата информация за различните техники“, казва Иванка. 
Допълва обаче, че едно е да прочетеш за дадена техника, съвсем друго е да се научиш да я прилагаш. Както при останалите изкуства, и при рисуването върху текстил една от основните съставки е вроден талант – ако го притежаваш, усвояването на техниките е лесно. „Може би нося това изкуство в мене си – много бързо се получиха нещата при мен. Поне когато става въпрос за комбинацията на цветове – аз обичам да използвам много цветове“, споделя дизайнерката. 
В изложбата си тя показва шалове, изработени чрез различни техники. Една от най-сложните е „Батик“ – техника, при която първо елементите от дизайна се рисуват с горещ восък. Именно тази техника младата жена използва в момента, за да създаде „слънчогледовия“ шал. „Шаблони не използвам – или директно на момента ми идват идеите, или ако е някаква по-сложна рисунка предварително рисувам на хартия и след това рисунката се налага върху текстила“, разказва Иванка. 
Друга техника, която според нея ще е особено интересна за децата, е с използване на пяна и вода, нарича се марблинг – от английската дума за мрамор, защото ефектът, който се получава, наподобява окраска върху парче обработен мрамор. Иванка използва и техниката „Серти“, която доста засилено се изучава в Русия, например – при нея първо рисунката се нанася с контури.  
Част от шаловете, които са показани в изложбата, са изработени чрез техниката „Шибори“. Това е много стара японска техника за боядисване на текстил, при която традиционно се е използвало само един цвят – наситено тъмносиньо (индиго). Иванка обаче определено не се ограничава само с един цвят, а ефектът е поразителен. „Като цяло при тази техника се използват едни кукички, с които се връзва плата и след това се потапя в боята. Изглежда просто, но всъщност техниката съвсем не е проста, защото не рисуваш на ръка директно върху текстила, а предварително манипулираш плата, което изисква време, а и трябва да знаеш колко точно трябва платът да остане потопен в боята, например. Но с времето се придобива опит и могат да се получат и сложни форми“, обяснява дизайнерката. 
Най-подходящи за рисуване са естествените материи – памук, лен, коприна и… бамбук
Иванка разказва, че като цяло няма ограничения за текстила – може да се рисува върху всякакъв, но най-добре се получава върху естествените материали, като коприна, памук, лен, тъй като някои от техниките са неприложими върху изкуствени материи. Цветовете върху един изрисуван копринен шал никога няма да избледнеят, гарантира дизайнерката – стига, разбира се, да съхранявате правилно самия плат (да не го перете в пералня, например). 
Младата жена рисува и върху плат, изработен от бамбук, който е малко по-плътен от нежната коприна, но също гарантира съхраняване на нанесените цветове. „Преди седем години разбрах, че има такъв плат, в последствие се запалих по рисуването върху бамбук, който като плат е дори по-скъп от коприната. Бамбукът е висококачествен плат като коприната и е подходящ при алергична, чувствителна кожа“, обяснява талантливата видинлийка.
Изработването на един шал й отнема около седмица, но за някои, които са по-сложни като дизайн, се е случвало изрисуването да продължи и месец, разказва художничката. Макар в момента да предлага за продажба само шалове, Иванка може да изрисува всякакви елементи от текстил, включително и дрехи. И какъвто и текстилен елемент да изрисува, ще се получи уникат. Защото при рисуването на текстил на ръка няма как да се повтори един дизайн, винаги се получава нещо оригинално и различно, обяснява младата жена. 
Споделя, че в момента се занимава с това изкуство по-скоро за удоволствие, по-скоро като едно любимо хоби, което обаче би могло в бъдеще да прерасне и в бизнес. Защото няма нищо по-хубаво от това да работиш нещо, което обичаш. „Преди всичко рисуването върху текстил е моята страст – всичко, което показвам в тази изложба, е направено с любов“, споделя талантливата Иванка Найденова. 
ТЕОДОРА Макавеева