Избраха Светослав Славчев за председател на Общински съвет – Видин

Роди се идеята за ротационно председателство на местния парламент през мандат 2023 – 2027 година
Сподели: 

От втория опит съветниците във Видин избраха председател на Общинския съвет. След като на първото тържествено заседание на новоизбрания местен парламент нито един от номинираните за поста не получи нужния минимален брой от 17 гласа, за да бъде избран, на проведената днес извънредна сесия на местния парламент юристът Светослав Славчев събра необходимата подкрепа и ще ръководи дейността на Общинския съвет.

Ротационно председателство?

Не е толкова ясно обаче какъв ще е периодът на неговото председателсто. Причината е, че още в началото на заседанието на масата беше сложена идеята за ротационно председателство. Тя беше представена от Генади Велков, който е съветник от най-голямата група в общинския съвет – на СДС (НДСВ, Новото време), а в предходните два мандата беше председател ан Общинския съвет.

„Изборите свършиха. Предстои ни да свършим много работа още до края на тази много трудна година. И в тази връзка и за да може да работи устойчиво Общинският съвет, ние правим крачка назад – като най-голямата група, и предлагаме да се избира председател на ротационен принцип, като започнем с най-голямата група и след това уточним на какъв период да бъде този ротационен принцип. В тази връзка искам да кажа, че хората са ни изпратили тук, за да вършим конкретна работа и ще имаме четири години да си мерим егото и комплексите. Сега трябва да започнем да работим. И предлагам пръв в този ротационен принцип да бъде за председател адвокат Светослав Славчев – човек, който е бил председател, който може най-добре да води от всички в тази зала, който не е политически силно ангажиран, който е изключителен професионалист и смятам, че ще се справи изключително добре“, посочи Генади Велков.

От името на партия „Възраждане“ Стефан Стефанов издигна кандидатурата на Валери Сираков за председател на Общинския съвет. „Също така се присъединявам към направеното предложение от г-н Генади Велков за председател на ротационен принцип. И считам, че това е едно умно и добро решение за всички“, допълни Стефанов.

Валери Василев от ГЕРБ също принципно подкрепи предложението, но отбеляза, че тази идея не е била предварително обсъждана, за да може групата му да вземе решение. „Това, което г-н Велков предложи е идея, която трябва да бъде подплатена от едни предварителни договорки за периоди, за участие на политически сили в тази ротация. Това, което го предлага, е разумно – навсякъде, където нещата са сложни в управлението, се прибягва към такива неща. Но така или иначе ние сме съгласни с това предложение, не сме съгласни кой ще бъде първи – това не сме го обсъждали. Както и да е. Ние днес сме дошли да изберем председател, този председател дали после ще го ротираме, или не – ще видим, не сме решили нищо. Аз предлагам Валери Димитров за председател на Общинския съвет“, посочи Василев.

Последва гласуване на тримата кандидати за председател. С получени равен брой гласове – по 14, до балотаж достигнаха Светослав Славчев и Валери Димитров. При втория тур обаче Славчев получи още три гласа и така събра необходимият минимум гласове, за да бъде избран. При преброяването на гласовете обаче настъпиха известни спорове между членовете на комисията по избора – според Тихомир Станчев от ГЕРБ някои от белите пликове, в които съветниците поставяха бюлетините, са били белязани, което поставя под съмнение тайнатана вота. В дебатите се включиха и други общински съветници и присъстващи в залата. В крайна сметка обаче след кратка суматоха бяха обявени окончателните резултати, според които Славчев получава 17 гласа, а Валери Димитров – 14.

Пред Общинския съвет има изключително важни задачи, каза в първото си изказване новоизбраният председател. „Оттук нататък ни чака много важна работа. Както ви е известно – безпрецедентно до момента Община Видин е с неприет бюджет за тази година. Също така спешно, да не кажа експресно, следва да се вземат решения за проекти, които, ако това не бъде сторено, ще се загубят милиони и няма да можем да участваме като кандидати“, каза Светослав Славчев. Той пожела на колегите си ползотворен мандат и ги призова към диалогичност и отговорно отношение към работата. При закриването на сесията Славчев обяви, че в кратки срокове ще свика редовно заседание на местния парламент.

НИЕ