Изложбата „Картички с истории от Видин и Белоградчик“ е подредена в музей „Кръстата казарма“

Сподели: 

Изложба, показваща пощенски картички от Видин и Белоградчик, е подредена в музей „Кръстата казарма“ във Видин. Експозицията беше открита на 25 март – световния ден на пощенската картичка. Подредените в изложбата експонати са част от личната колекция на ръководителят ан отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей във Видин д-р Ваня Ставрева. 

В „Картички с истории от Видин и Белоградчик“ са представени 88 оригинала на пътували пощенски картички с изгледи от Видин и Белоградчик от края на XIX и първата половина на ХХ век. Те са с пощенски марки, датни клейма, текстове и подписи на изпращачи и всяка една разказва история.

Историите, описани чрез пощенските картички, могат да бъдат прочетени и в едноименната книга-албум на д-р Ваня Ставрева – присъстващите на откриването на изложбата имаха възможност да се сдобият с екземпляр от ценното и любопитно издание, с лично послание от автора.

Откриването на изложбата беше уважено от представители на общините Видин и Белоградчик, на културни институти и организации. Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика на Община Видин Борислава Борисова поздрави автора за труда и усилията, които е положила през годините на събирателска дейност на пощенски картички, като по този начин допринася за популяризирането на нашия регион. Борисова пожела на д-р Ставрева успехи и нови бъдещи открития и изрази убеденост, че изложбата ще се радва на голям интерес сред обществеността. 

Събитието уважи и заместник областният управител на Видин Ани Аратюнян. Тя благодари на доктор Ваня Ставрева за показаната богата колекция, оригинална идея  и ентусиазма, с който я реализира. Тя й пожела и занапред все така усърдно да работи за съхраняване на културната памет в Северозапада.  

Лично своите поздрави на д-р Ваня Ставрева поднесе и кметът на община Белоградчик Боян Минков. 

Няма по-хубаво от споделената емоция, която изживях с приятели, колеги и граждани при откриването на изложбата и премиерата на книгата „Картички с истории от Видин и Белоградчик“!“, сподели след събитието д-р Ваня Ставрева. 

Изложбата ще остане в музей „Кръстатата казарма“ следващите три месеца, след което ще гостува в Белоградчик за празника на града Петровден, 29 юни.