Изложбата „Малки графични форми" вече е в Монтана

Сподели: 

За четвърти път галерия „Кутловица" в Монтана е домакин на изложбата „Малки графични форми", съобщи председателят на дружеството на художниците „Тенец".  Дончо Планински. В нея са представени участниците във седмия форум, организиран в края 2019-та от секция „Графика и илюстрация" към Съюза на българските художници. Изложбата съдържа 96 творби, създадени през последната година от 45-ма художници.   
Малкоформатната графика е предизвикателство с ограничения си формат, което често го отвежда до любопитни резултати. В произведенията се   сливат границите между  отпечатък, живопис или релеф. Интердисциплинарният характер на изкуството дава повече възможности за изразяване на идеята. В  изложбата посетителите могат да видят отпечатъци в цвят, с почти живописен усет и трактовка, също така и пространствени произведения, които граничат с релефна скулптура. Навлизането на новите дигитални технологии също е характерна черта, която се утвърждава все повече в графичните изложби.
В края на миналата година журито на седмия форум „Малки графични форми" дава наградата за цялостно представяне  на Мая Чолакова, а за млад автор е отличена Далия Динова.
За поредна година се провежда и акцията „Само за фенове" една възможност за всички ценители на графичното изкуство да се сдобият с произведения на любимите си автори на достъпна цена.
Изложбата в Монтана ще продължи до 3 март