Изложба в музей "Кръстата казарма" разказва за наборната военна служба през „онези“ 45 години на социализма

Сподели: 

Изложбата „Когато момчето става мъж…“ бе открита днес (2 февруари) във Видин. Експозицията, която е подредена в една от залите на музей „Кръстата казарма“, разказва за наборната военна служба в периода на социализма. 
Официалното откриване на изложбата събра представители на редица институции, както и много видински граждани. Те бяха приветствани от директора ан регионалния исторически музей Христина Кирилова, която сподели радостта си, че изложбата гостува в нашия град. Сред официалните гости бе и заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова, която поздрави служителите на Регионалния исторически музей за организирането на такава интересна изложба и приветства с „добре дошъл“ нейният автор – д-р Илия Вълев. Борисова поздрави екипа на видинския музей, че все повече успяват да изпълнят със съдържание една от емблематичните сгради във Видин – „Кръстата казарма“. 
Д-р Илия Вълев представи подробно изложбата. Той сподели, че тя е плод на дългогодишните му изследвания, свързани с наборната военна служба през социализма. Авторът определи експозицията като „разказ за възмъжаването на момчетата“. Като всеки разказ, тя има прелюдия – започва с началното военно обучение, което всички младежи са преминавали през времето на социализма. Следва военно-медицинската комисия, където освидетелствали момчето дали е годно за военна служба. Представени са ритуалите по изпращане в казармата и т.нар. новобрански вечери. В изложбата е показан и самият живот в казармата, като тук един от акцентите е върху полагането на военната клетва. „Разказът“ завършва с уволнението на вече възмъжалия младеж.
Изложбата „Когато момчето става мъж…“ включва информационни табла, както и разнообразни експонати: униформи, медали, военни нашивки, въоръжение и др. В залата, където е подредена експозицията, е поставена и тетрадка, в която посетителите могат да напишат своите спомени от наборната военна служба или да споделят емоциите, които изложбата буди в тях. 
НИЕ