Изложба в памет на Видинския митрополит Дометиан

Сподели: 

Изложба в памет на Видинския митрополит Дометиан се организира от отдел „Държавен архив” - Видин по повод отбелязването на три години от кончината на митрополита и бе открито от Светлана Кръстева, началник на отдела. Тя изрази своето удовлетворение от факта, че изложбата, посветена на големия духовен водач на Видинска епархия в продължение на 30 години, ще покаже на посетителите интересни факти, свързани с живота и делото му. В нея са представени документи и снимки от фонд №1348 – Дометиан, Видински митрополит (Димитър Вълчев – Попвасилев Топузлиев). Те са дарени от историка Борис Цацов в изпълнение на личната воля на архиерея.
Негово Високопреосвещенство Видинският владика Даниил благодари на Държавния архив за инициативата и подчерта безспорните качества, ерудиция и отдаденост на православната вяра на своя предшественик. Събитието уважи също Русенският митрополит Наум, който сподели спомени за дядо Дометиан.  
На изложбата присъстваха началникът на отдел „Хуманитарни дейности” в Община Видин Емилия Николова, представители на културни и образователни институции, духовни лица, граждани.
От петък вечерта започнаха заупокойните богослужения и възпоменателните събития в памет на митрополит Дометиан, включени в програмата на Видинска света митрополия.
Общинска пресслужба