Изложба живопис е подредена в Регионалната библиотека във Видин

Изложбата ще остане в библиотеката до 03 юни
Сподели: 

Изложбата, на която са показани 70 платна живопис на художника Владимир Атанасов е подредена в залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ във Видин.  На откриването, което се състоя на 22 май, директорът на РБ „Михалаки Георгиев“ Десислава Иванова сподели радостта си, че Владимир Атанасов е избрал именно пространството на видинската библиотека, за да представи своите картини. Десислава Иванова запозна присъстващите с моменти от биографията на Атанасов, който по професия е учител по изобразително изкуство. В момента той работи в средното училище в Брегово, чиито стени също са трансформирани благодарение на таланта на художника. 

„Владимир Атанасов съвместява учителстването с неговата страст – изобразителното изкуство. Но въпреки че има голямо желание да рисува, той самият сподели, че ежедневието е твърде натоварено и почти не смогва да обърне внимание на тази си любов. Но когато идва пандемията, когато бяхме затворени всички вкъщи, тогава той се „отваря“ за неговото творчество“, разказа Десислава Иванова. 

„Когато започнах тогава, реших, че не трябва да прекъсвам – боите върху палитрата не трябва да изсъхват и ако един ден пропусна на следващия ден трябва да нарисувам нещо“, допълни самият Атанасов. Така изпод четката му през последните две години се раждат 70-те платна, включени в изложбата. 

Художникът разказа, че след завършване на висшето си образование първоначално се бил насочил към по-абстрактна, по-модернистична живопис, но напоследък се завърнал към реализма. „Реализъм, експресионизъм малко – реалният свят да го пресъздам по мой начин върху платното. Светът е толкова богат – различните сезони, различните състояния на природата…“, сподели Владимир Атанасов. Голяма част от платната в настоящата му изложба са природни пейзажи, рисувани по натура. Други от творбите на художника показват родното му село Ракитница, както и град Видин и град Брегово, където работи.

Това е първата изложба на художника, който след срещата си с Димитър Тодоров решава да дебютира със своите творби във Видин. Желаещите да разгледат изложбата, ще имат възможност да го направят през следващите дни. 

Владимир Атанасов е роден в град Видин през 1970 г. Завършва техникумът по каменообработване в с. Кунино, Врачанско, с профил „Художествена обработка на скални и облицовъчни материали“. Завършва и висше образование в Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, където се дипломира със специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“. От 1998 г. до днес работи като преподавател по изобразително изкуство в няколко образователни институции.

Макар да изучава скулптура, Владимир Атанасов винаги е казвал, че голямата му слабост е живописта. Затова и още от детските си години никога не престава да рисува. Първата му самостоятелна изложба се осъществява в Благоевград, докато е студент там.

Освен художник, Владимир Атанасов е и музикант. Свири на тромпет в бреговската духова музика, с която има множество участия във фестивали, различни тържества и чествания.

НИЕ