Изложба разказва за един забрав(н)ен кмет на Видин

Сподели: 

Изложбата „Дарено от Аделина и Красимира Свещарови“ е подредена в музей „Кръстата казарма“ във Видин. Експозицията, която бе официално открита на 25 октомври, разкрива липсващо до момента парче от пъзела на историческото минало на нашия град. То е свързано с личността на един забравен кмет на Видин – Никола Иванов: виден гражданин, общественик, дарител, както и царски офицер, воювал за България.
Изложбата е факт благодарение на дарение, направено от внучките на Никола Иванов – Аделина и Красимира Свещарови, както и в резултат на проучвателната работа на директорът на Регионалния исторически музей Христина Кирилова. Изложбата включва снимки и документи, дарени от Аделина и Красимира Свещарови, както и предмети от бита, предоставени от Юлияна Искренова. Разнообразните експонати ни пренасят в миналото на Видин и ни дават възможност да се докоснем до духа на градската аристокрация, съществувала тук през този период.
Специални гости на откриването на изложбата бяха Красимира Свещарова и Юлияна Искренова, от които присъстващите имаха възможност да чуят интересни факти и събития от миналото на една от уважаваните видински фамилии. На събитието присъства и заместник-кметът Борислава Борисова, която поздрави присъстващите от името на кмета д-р Цветан Ценков. Тя приветства организираното на събитието, което се случва в навечерието на духовния празник на град Видин – Димитровден. „Благодаря на дарителките за предоставените ценни експонати, които съм сигурна, че ще представляват интерес не само за нашите съграждани, но и за гостите на града. Радвам се, че ще имаме възможност да разберем повече за един достоен човек – Никола Иванов: дарител, общественик, царски офицер, кмет на град Видин“, каза заместник-кметът. И прикани видинчани и най-вече учениците и младежите да посетят изложбата и да научат повече за историята на родния Видин.
Юлияна Искренова отбеляза, че изпитва вълнение да присъства на това събитие, което е в памет на нейните деди. „Те са били обикновени хора, живели са обикновено, както българите в онази епоха – с грижа за семейство и близки. Големият е въпрос е правим ли го и ние днес? Очевидно не. И причината е, че с един замах е унищожено всичко, градено с години; с един замах е било забранено правото на собственост, предприемачеството, на усещането, че всичко е плод на собствени усилия и отговорност, правото на родова памет на хората, озовали се извън дневния ред, наложен от външна окупационна сила. Простете ни, мили наши предшественици, за това закъсняло връщане в паметта ни“, каза с вълнение Юлияна Искренова.
Красимира Свещарова разказа за трудностите, през които преминава семейството й през годините след 9 септември 1944 година, когато роднините й дори не смеят да споменат името на дядо й Никола Иванов и за неговата трагична участ. „Когато чета за отличията на дядо ми през военния период, когато чета протоколите от заседанията на тричленната комисия, чиито председател в бил, когато чета за обществено-ангажирания кмет на Видин се питам: трябва ли човек да бъде обезличен дотолкова, че да бъде вързан и влачен от файтон, докато се разбие главата му“ – това е информация от полицай от Видин“, сподели Свещарова.
Директорът на РИМ – Видин Христина Кирилова разказа за дългия път до изложбата, който започва от една снимка на мъж във военна униформа и много въпроси без отговори. Снимката попаднала у нея, когато Аделина и Красимира Свещарови дошли във Видин, на „Баба Вида“, на среща с тогавашния директор на РИМ – Видин Фионера Филипова. Служител на музея завел дамите да видят родната си къща, която се намира на ул. „Шишманова“ 10. Тогава те оставят една снимка, изобразяваща военен офицер и казват, че това е техният дядо. Христина Кирилова започва да проучва кой е този офицер. По отличителните знаци на униформата тя успява да открие самоличността му и така малко по-малко е разкрито това липсващо парченце от пъзела на историческото минало на Видин. А един забрав(н)ен кмет е изваден от забвението.

Кой е забрав(н)еният кмет на Видин?

 

Никола Неделков Иванов е роден в град Белоградчик на 24 август 1886 година. Завършва Военното на Негово царско Височество училище, след което служи в 8-ми и 9-ти артилерийски полкове, от 1910 година е зачислен във Видински крепостен батальон. През 1912 година е назначен за адютант на началника на Артилерията във Варненския укрепен пункт. През 1918 година е произведен в чин майор. Награждаван е с: Кръст „За Независимостта на България 1908 година“; военен орден „За храброст“ IV степен за войната 1915 – 1916 г.; орден „Свети Александър“ V степен; военен орден „За храброст“ IV степен за войната 1915-1918 г.
През 1912 година Никола Иванов сключва брак с Еленка Искренова. След смъртта на своя тъст той поема управлението на керамична фабрика „Надежда“. От 1926 година е председател на тричленната общинска комисия, а от 18 декември 1939 година до март 1940 година е кмет на град Видин. Никола Иванов е един от дарителите за изграждане на паметника „Победен щурм“ в центъра на Видин. За целта управляваната от него керамична фабрика дарява средства на стойност 1500 лв.

 

НИЕ