Изложба-спомен в памет на актьора Божидар Даков

Сподели: 

Изложба-спомен в памет на актьора Божидар Даков е подредена във Видин, във фоайето на Драматичния театър „Владимир Трандафилов“. Изложбата показва снимки и плакати, „разказващи“ за над 40-годишния творчески път на видинска сцена на артиста, който преди една година си отиде от този свят. Снимките са подбрани и подредени от децата на Божидар Даков – Мина Дакова-Костова и Богомил Даков. В нея е включена специално селектирана част от архивните снимки от постановки през годините. 

„Ние все още говорим за него сякаш той е тук, сякаш никога не си е отивал и ни чува и ни вижда. Пуска по някоя смешка с тънкото си чувство за хумор. Днес, когато се навършва една година от смъртта му, той отново е тук благодарение на неговите деца Мина и Богомил. Той е тук чрез тази изложба, която откриваме, за да си спомним и за най-ранните му роли, за дългия път, извървян на нашата сцена чрез образи, снимки и плакати“, сподели в словото си при откриването на изложбата директорът на видинския театър Николай Янев. „Мина и Божидар Даков селектираха и подредиха тази уникална експозиция, която ще ни върне назад във времето, но ще ни и пренесе в по-близки днешни наши дни – макар и не толкова днешни, защото нашият приятел си отиде на 28 септември 2022 година“, каза още Николай Янев. 

След това той прикани всички присъстващи за силни аплодисменти за всички роли, изиграни от Божидар Даков през дългия му творчески път. В отговор на призива бутни аплаузи огласиха фоайето на видинския театър, в чиято зала стотици пъти публиката е аплодирала на крака изпълненията на Божидар Даков. 

Експозицията ще остане до 28 октомври във фоайето на Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“ и може да бъде разгледана всеки работен ден.