Изложба „Накитът – епоха и култура“ е подредена в музей „Конака“

Сподели: 

Изложба, проследяваща развитието на ювелирното изкуство във Видин, е подредена в музей „Конака“. Експозицията „Накитът – епоха и култура“ беше официално открита на 22 октомври от заместник-кмета на община Видин Борислава Борисова, която изрази увереност, че експонатите ще представляват интерес както за широката публика, така и за хората с по-тесни научни интереси и прикани жителите на Видин да я разгледат.
„Ювелирното изкуство във Видин има много дълбоки корени. Ние сме показали неговото развитие от праисторията до най-ново време“, обясни директорът на Регионалния исторически музей Десислава Божидарова.
Във витрините посетителите имат възможност да разгледат ценни експонати от фонда на видинския музей, сред които най-старият златен накит, намерен във Видинско. „Става въпрос за златен ринг за коса от средната бронзова епоха, намерен край река Тополовец – изключително е ценно, защото много рядко се откриват златни предмети от тази епоха“, обясни археологът Николай Казашки. Във витрината редом до златния ринг са показани и два бронзови. „Те са от късна бронзова епоха, намерени в урна при разкопките на некропола в село Балей. Показани са и възстановки на Жени Василева как са се носели тези рингове за коса“, обясни археологът. Той разказа и за най-стария изобщо накит, който се пази във фонда на музея и може да бъде видян в същата витрина – мънисто от епохата на ранния неолит, открито от самия Казашки в село Майор Узуново.
Разглеждащите изложбата имат възможност да видят и златни накити от Рациария. Те са от съкровище, открито при проучване на сграда, опожарена при хунските набези през 433 г., което включва две огърлици, четири пръстена, обеци, масивна гривна и игла, всички изработени от 23-каратово злато. Съхранявани са били в дървена кутия, част от която е запазена. В изложбата са показани и геми – това са малки камъчета, в случая полускъпоценни или от стъклена паста, гравирани с различни изображения, например на божества, и вграждани в пръстени, обясни Николай Казашки.
В експозицията е представена и епохата на Средновековието, като експонатите включват кръстове на копиони, стъклени гривни и други украшения. Сред тях се откроява единственото златно украшение, намерено в крепостта „Баба Вида“ – то е открито при проведените през 80-те години на XX век разкопки.
В останалата част на изложбата също не липсват любопитни експонати – пафти; части от огърлици и от колани от периода XVI – XVII век; накити за глава; украшения, типични за градската култура от XIX и XX ве. Показани са дори накити от костен порцелан, произведени от порцелановата фабрика. Етнографът Сашка Бизеранова обърна внимание, че са представени и инструменти, с които са работели майсторите-златари. „Показваме инвентар от последната действаща работилница във Видин – на Камен Петков, който през 1965 г. прекратява дейността и предоставя на видинския музей инвентара от там“, посочи Бизеранова.
Златните накити ще могат да се разгледат до 28 октомври и ще се пазят с жива охрана, след което ще бъдат прибрани, а останалите експонати от изложбата остават. На 26 октомври – Димитровден, по случай празника на града всички музейни обекти във Видин ще са със свободен вход.