Изложба „Построеното/непостроеното“ гостува във Видин

Сподели: 

Заместник–кметът на община Видин Борислава Борисова бе гост в Държавен архив - Видин по повод авторската юбилейна изложба „Построеното/непостроеното“ на доц. д-р арх. Станчо Веков.
На събитието присъстваха заместник областният управител Анжело Методиев, председателят на видинската камара на архитектите арх. Галя Антова, представители на институции и граждани.
Предмет на изложбата е професионалната дейност на автора, за период от 45 години (1974 – 2018). Показани бяха обекти, определящи творческия път на видинския архитект преди и след демократичния преход. В нея са включени 43 табла, представени са фотографски и графични изображения,  макети и 3D-визии. Обхванат е широк спектър от архитектурната типология на сградите. Специално внимание е отделено на интериора, дизайна и синтеза на архитектурата с другите пластични изкуства и работата по проекти в екип с художници, скулптори, дизайнери, фотографи и др.
Светлана Кръстева – началник отдел Държавен архив - Видин, запозна присъстващите накратко с биографията на автора.
От името на кмета на община Видин д-р Цветан Ценков Борислава Борисова връчи поздравителен адрес на доц. д-р арх. Станчо Веков, в който пише: „Пожелавам Ви и за напред да разгръщате идеите и да утвърждавате ролята на архитектурата за създаване на по-достъпна и здравословна градска среда, която да подобри благосъстоянието на гражданите. Гордея се, че личност като Вас е родом от нашия край. Пожелавам Ви здраве, щастие и нови успехи във Вашето поприще. Нека житейската мъдрост Ви помага в осъществяването на нови цели и мечти, а постигнатото от Вас да носи удовлетворение и радост!“ Борисова поздрави Веков за 45-годишната му архитектурна дейност, половината от която е свързана с Видин и за 70-годишния му юбилей, който наскоро отпразнува.
Приветствие поднесоха също Анжело Методиев и ахр. Галя Антова. Станчо Веков благодари на всички дошли да уважат неговата експозиция и сподели интересни моменти от своята професионална дейност.
Общинска пресслужба