Илиана Иванова е одобрена от председателя на ЕК за следващ български еврокомисар

Сподели: 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че одобрява Илиана Иванова за кандидат за следващ български еврокомисар. Фон дер Лайен благодари на втория български кандидат Даниел Лорер.
От изявлението на Урсула фон дер Лайен става ясно, че за този избор решаващо значение е имал фактът, че Иванова познава добре работата на европейските институции. Тя е член на Европейската сметна палата (ЕСП) от 2013 година. Преди това е била член на Европейския парламент между 2009 г. и 2012 г., и заместник-председател на комисията по бюджетен контрол.

Илиана Иванова ще отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, обяви още Урсула фон дер Лайен. „Нейният опит е от решаващо значение за продължаване на изпълнението на водещата изследователска програма "Хоризонт Европа", за да се подобри ефективността на разходите на ЕС за научни изследвания и да се постигне по-добро въздействие на място“, заяви още председателят на ЕК.

След съопбщението на Европейската комисия Илиана Иванова написа в профила си във „Фейсбук“: „Чест е моята кандидатура за български еврокомисар да бъде потвърдена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Благодаря ѝ за доверието да ми повери един от най-важните ресори, свързани с бъдещето на Европа - този на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Благодарение на усилията и успешната работа на Мария Габриел и нейния екип, този ресор включва най-голямата програма за научни изследвания в света - „Хоризонт Европа”. Заедно с “Еразъм+” и “Творческа Европа” общият бюджет на ресора е над 120 млрд. евро“.
Иванова добави, че сега предстои нейното изслушване в Европейския парламент и потвърждаване на кандидатурата й от Европейския съвет.

Припомняме, че България излъчи двама кандидати за овакантения след влизането на Мария Габриел в правителството пост на български еврокомисар. Колаиция ГЕРБ-СДС излъчи кандидатурата на Иванова, а от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха бившият министър на иновациите и растежа в кабинета "Петков" Даниел Лорер.