Инж. Любомир Низамов, директор на „Дунав мост Видин – Калафат“ АД: Създадена е много стройна организация за дезинфекция и противоепидемичен контрол на моста

Сподели: 

„НИЕ“: Инженер Низамов, периодично се извършват планови ремонти на Дунав мост Видин – Калафат. Какви дейности се осъществяват в момента?
Инж. Любомир Низамов: Плановите ремонти са свързани с пукнатини на бетона, които е нормално да се появяват след 3-4 години. И за да не се разширяват и за да няма възможности за въздействие на външната среда, пукнатините се запълват със специални смеси, които не позволяват проникване на вода, соли и т.н. и по този начин се укрепва бетонът. Това сме направили по пилоните в румънската част на моста – запълнили сме всички пукнатини, които са над 0,2 мм и след това сме запечатили отгоре със специални компонентни смоли, които се използват за тази дейност.
Всичко това се прави по план и по предписание на испанската фирма-строител на моста, което имаме за редовните проверки и инспекции на съоръжението. Предписано е, когато се появяват пукнатини над 0,2 мм, да се запълнят с такива двукомпонентни смеси, предотвратяващи достъпа на външни агенти, които разяждат бетона. Това е планувано от миналата година, тази година сме го направили и ще продължим по цялата площ на конструкцията на моста – това ще продължи на етапи. Но оттук нататък дейностите, които се извършват няма да изискват някакви ограничения или създаване на временна организация за движение по моста.
„НИЕ“: След края на зимния сезон имаше ли необходимост от ремонти по асфалтовата настилка?
Инж. Любомир Низамов: Появиха са две малки дупки, но изчакахме да заработят асфалтовите бази, до април месец имаше и сняг, и сега сме ги попълнили. Става въпрос за извънреден авариен ремонт на компрометирани участъци от асфалтовата настилка и то не по моста, а по подходите към моста.
„НИЕ“: Трафикът по моста интензивен ли е, образуват ли се опашки?
Инж. Любомир Низамов: От началото на извънредното положение и на всичко това, което се случва с пандемията от коронавирус, трафикът е намалял в сравнение с миналата година с около 10%. Става въпрос за втората половина на месец март и целия месец април. В момента трафикът е също около 90% от обема през май месец миналата година, става въпрос за първите дни на май. Надявам се тепърва да се засилва – започна едно засилване на трафика от една, две седмици, което е свързано с облекчаване на мерките на извънредното положение и на цялата обстановка в Европа.
„НИЕ“: На колко трасета става преминаването?
Инж. Любомир Низамов: Преминаването става в зависимост от обема. Максималният възможен брой трасета е шест, но не се ползват всички, тъй като засега трафикът на леки и лекотоварни автомобили е минимален – в момента върви основно товарен трафик. Частните пътувания в момента са усложнени, и по-трудно се преминава през държавите – изискват се различни документи.
„НИЕ“: Какви противоепидемични мерки са въведени на граничния пункт?
Инж. Любомир Низамов: Поставени са термокамери на вход от България-Румъния. Създали сме всички условия на служителите на РЗИ, осъществяващи здравния контрол. Има две термокамери, които РЗИ са разположили. Имат дежурни екипи, съответно продължават да се попълват декларации от шофьорите, които преминават. Преди две седмици имаше опашки в Румъния и се затрудняваше трафикът, защото всеки шофьор трябваше да попълни декларация, и то пред длъжностно лице на РЗИ – причината е, че ако се остави шофьорите да попълват сами декларациите, винаги пропускат по нещо, недописват или съвсем умишлено не искат да попълнят коректно декларациите, затова и имаше и опашки.
„НИЕ“: Каква организация за дезинфекция е създадена?
Инж. Любомир Низамов: Всеки ден площта, прилежаща на Гранично-пропускателния пункт се обработва с дезинфектант, пръска се навсякъде – целия плац, подходите, трасетата, през които се преминава, отделно се дезинфекцират ръчно всички кабини и т.н. Изобщо създаваме много стройна организация за дезинфекция и противоепидемичен контрол. Радостното е, че до този момент няма служители на КПП-то, при които е установена зараза с коронавирус.
Много грамотно си свършиха работата и Щабът към Общината и Щабът към Областния управител - знаете, че в началото почти всеки ден с шефа на Гранична полицията присъстваха на КПП-то. От начало имаше малко затруднение, но беше сменен директорът на РЗИ навреме. С общи усилия, мисля, че много грамотно се справиха. Първоначално и на нас ни помогнаха с предпазни средства и дезинфектанти, понеже имаше недостиг, освободен беше спиртът от митницата, който беше конфискуван. Спрямо най-неврологичния пункт, през който можеше да проникне заразата, мисля, че много адекватно се действаше, положиха много усилия и подсигуриха всичко. И ние помагахме, поставихме и нов фургон, даваха се дежурства. Съпоставимо с марките, които бяха взети от другата страна на границата – в Румъния, сме много по-добре. Тук и областният управител, и кметът си свършиха много добре работата.
„НИЕ“: Част от служителите на „Дунав мост Видин-Калафат“ събраха 5700 лева, които бяха дарени на видинската болница.
Инж. Любомир Низамов: Тази сума е събрана от служителите на Дружеството, които почувстваха, че трябва да помогнат и те. Ръководството отделно, всеки колкото е преценил е отделил и е дарил по друг начин, без да има публичност.
„НИЕ“: Как при настоящата ситуация е организирана работата на Дружеството?
Инж. Любомир Низамов: Част от персонала работи дистанционно. Успяхме да направим така, че да няма преплитане на веригата между администрацията и служителите на КПП-то и на служителите в центъра – тъй като ние имаме три основни работни места. Направена е организация, така че да има минимални контакти между тези три групи и част от хората работят дистанционно. Така ще продължим още известно време, решаваме седмица за седмица, тъй като ситуацията е много динамична.
„НИЕ“: Кога ще се проведе Общо събрание за разпределяне на дивидента между България и Румъния?
Инж. Любомир Низамов: През юни предстои Общото събрание, на което ще отчетем приходите от миналата година. В аванс мога да Ви кажа, че те отново са с 6-7% по-големи от предишната година.
Разговора води МАРИЯ Савова