Ирена Гъркова, директор на СУ „Цар Симеон Велики“: Опирайки се на традициите, водим нашите ученици към бъдещето

Сподели: 

„НИЕ“: Г-жо Гъркова, разкажете малко повече за програмата, с която отбелязвате 140-годишнината на Средно училище „Цар Симеон Велики“?
Ирена Гъркова:
Опитахме се да направим програма, която да бъде ориентирана към учениците и към бъдещето на училището. Тоест, не само да отбележим една годишнина, а тя да е повод за размисъл, за равносметка и планиране на бъдещата устойчивост на училището. Затова подготвихме разнообразни събития, даващи възможност за изява на учениците от всички възрасти.
За най-малките имаме изложба с рисунки, посветени на училището; състезание по краснопис; редене на пъзели с образа на цар Симеон Велики – това са дейности, които се случват по време на учебните часове по различните предмети. Опитахме се да включим отбелязването на рождения ден на училището в учебния процес, за да могат максимален брой ученици да участват. За малките ни възпитаници има състезателни игри, а кулминацията в събитията за тях е карнавал на 11 май, посветен на приказните герои. Това събитие е традиционно за нашето училище, но по време на пандемията нямаше как да се провежда. Сега го възобновяваме, като в него ще участват всички ученици от начален курс.
Друга част от програмата по случай празника на училището са уроците по история „Места и сгради, свързани с Видинската гимназия“. Направихме ги така, че децата да могат да видят местата в град Видин, където се е намирала гимназията. Това е повод да научат повече за все още съществуващите сгради или да научат къде някога е имало такава сграда. Защото установихме, че децата всеки ден минават покрай бившето винарско училище например – сега Военен клуб, но не знаят каква е тази сграда.
Спектакълът „Вечните ценности“, който се подготвя от ученици от 5, 6 и 7 клас, под ръководството на учителите им по български език и литература, ще бъде също на 11 май – кулминационния ден в нашата програма. Той ще бъде представен в 10:00 ч. в зала „Филхармония“. Децата участваха в обсъждането на спектакъла, в създаването на декорите, в подбора на реквизита и всичко останало. Представлението включва драматизации по литературни произведения, които учениците изучават в учебната програма по литература. Петокласниците драматизират „Хайдути“ на Христо Ботев; шестокласниците – „Серафим“ на Йордан Йовков, а седмокласниците – речта на Странджата от повестта на Иван Вазов „Немили-недраги“.
„НИЕ“: Това е доста трудна задача.
Ирена Гъркова:
Доста голямо предизвикателство е, но учениците са толкова ентусиазирани и с такъв хъс и желание репетират и подготвят този спектакъл, така че сме много доволни.
Говорейки за спектакли, поканихме Деян Донков да представи своя моноспектакъл „Камбаната“ във Видин. Той веднага се съгласи. Оказа се, че само Спортната зала е достатъчно голяма, за да поеме декора на представлението. Затова заключителното ни събитие ще се проведе на 11 май в Спортната зала, от 19:30 часа. Избрахме да е този моноспектакъл, първо защото той е нов. Разбира се, бяхме се информирали и за качествата на моноспектакъла и затова решихме, че нашият град и достолепието на Видинската гимназия заслужават един истински културен празник. Щастливи сме, че успяхме да организираме това събитие.
„НИЕ“: Защо решихте да организирате среща между настоящите и бивши възпитаници на „царското“ училище?
Ирена Гъркова:
При подготвянето на срещата с бивши възпитаници на нашето училище съвсем целенасочено искахме това да са млади хора, съвсем скоро завършили СУ „Цар Симеон Велики“ – да бъдат максимално близо до сегашните ни възпитаници, за да не се получава сблъсък между поколенията, а по-скоро да се случи един диалог, обмяна на опит, разговорът да е по-неформален, да е искрен.
Тази среща, която сме озаглавили „Да завършиш видинската гимназия – това е едно добро начало“, ще се случи на 9 май, от 17:30 часа в Актовата зала на училището. Една част от бившите ни възпитаници ще участват лично, а тези, които не успяха да дойдат, ще бъдат представени чрез видеовизитки.
На следващия ден – 10 май, ще се състои ревю-спектакъл на ученически униформи. Това е нашата първа сериозна стъпка към избиране на ученически униформи за всички ученици в СУ „Цар Симеон Велики“. Поръчали сме различни варианти на униформи, които ще бъдат представени от наши ученици от всички възрастови групи. Целта е учениците и техните родители да видят какви са възможностите и да вземем общо консенсусно решение относно въвеждането на униформи. Освен ревюто имаме и една драматизация – текст, представен от ученици от 9 и 10 клас, които ще дебатират „за“ и „против“ униформата, тоест какво е било отношението в миналото и каква е ролята им днес, когато живеем в едно общество, което вече не е в плен на тоталитарен режим и униформата играе ролята на знак за принадлежност към общност, към която си горд да принадлежиш. Това искаме и ние да създадем това усещане у нашите ученици – че униформата е знак за принадлежност и знак за качество на общността, към която принадлежат. Както виждате, всяко едно събитие има своята конкретна цел.
„НИЕ“: На 11 май ще бъде открит и нов училищен СТЕМ център. Разкажете повече за новата придобивка.
Ирена Гъркова:
За СТЕМ центрове и СТЕМ образование започна да се говори в последните няколко години много активно. Всъщност под това име стои един интердисциплинарен, интегриран подход към образованието. Целта е децата да осъзнаят, че логичното мислене, умението да работиш с информация е единно цяло, без значение дали ще решаваш задача по математика или ще анализираш литературен текст. СТЕМ образованието обобщава, интегрира подходите, като добавя нещо много важно – ученикът създава нещо, тоест веднага прилага дадено знание, което му помага да осмисли другата сфера на знанието. Например – когато едно дете създаде робот и започне да го управлява през софтуер, то научава и за това как силите на триене се отразяват върху движението на телата. Всеки учител може да приспособи поднасянето на материала според своя предмет, но да го направи по начин, че учениците да придобият знания, които ще им послужат в живота.
Всъщност СТЕМ центърът представлява една съвременна образователна среда – разчупена, красива, шарена, мотивираща към креативност, към работа в екип. Едната част на СТЕМ центъра е за правене, а другата – за обсъждане и осмисляне на направеното, така че двете части предлагат различна среда. Обзавеждането е закупено със средства на училището. В СТЕМ центъра има и 3D принтер, който ни бе предоставен за ползване. Лаптопите и таблетите, които използваме, са осигурени от Министерство на образованието и науката през изминалата година и ние сме благодарни за това, че най-после в училище разполагаме с достатъчно преносими дигитални устройства, които позволяват провеждането на съвременен образователен процес. Защото стремежът ни е, опирайки се на традициите, да водим нашите ученици към бъдещето.

Разговора води МАРИЯ Петрова