Ирландският посланик откри във Видин изложба за писателя Джеймс Джойс

Сподели: 

Посланикът на Ирландия Негово Превъзходителство Майкъл Форбс откри във Видин изложба, посветена на ирландския писател Джеймс Джойс. Експозицията съдържа 22 панела със снимки и текст на английски и български за живота, пътуванията и работата на Джойс и е подредена в Залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“.
Откривайки събитието, директорката на видинската библиотека Десислава Иванова представи накратко творчеството на Джеймс Джойс, който остава в историята на световната литература с романи като „Одисей“, „Дъблинчани“, „Бдение над Финеган“. „Чрез настоящата изложба нашите съграждани ще имат възможност да се запознаят отблизо с един от най-изявените и познати ирландски автори, но това е и възможност и повод да опознаем ирландската литература, а защо не и самата Ирландия“, отбеляза Десислава Иванова, като благодари на посланика на Ирландия за възможността Регионалната библиотека да приеме тази изложба.
Негово Превъзходителство Майкъл Форбс сподели, че за него е огромно удоволствие да посети Видин за пръв път и изрази надежда, че това е само началото на едно ползотворно сътрудничество между Ирландското посолство в България и културните среди на Видин. „Макар в началото да е приет доста противоречиво както в Ирландия, така и в цяла Европа, днес Джеймс Джойс е признат за една от най-значимите фигури на световната литература през 20 век. За мен е удоволствието да представя тази изложба във Видин – надявам се, че ще е първата от още много: имаме изложба на Самюел Бекет, както и на Джордж Бърнард Шоу, работим и върху изложби, представящи творчеството на други ирландски автори“, обясни посланик Форбс.
Дипломатът отбеляза, че библиотеката не е само място за книги, но и място за хора, място на човешкото откритие и разбиране на света, място за разбиране между хората от различни народи. „Затова за мен е удоволствие да предоставя селекция от 12 книги на ирландски автори, преведени на български език, които книги ще бъдат част от видинската библиотека“, сподели посланикът на Ирландия, връчвайки книжния подарък на директорката на библиотеката.
На откриването на изложбата посетителите имаха възможност да видят две кратки видеа, посветени на Блумсдей, когато любителите на книги се събират, за да отпразнуват ден от живота на Леополд Блум, централен герой на романа на Джеймс Джойс „Одисей“.
След официалното откриване на изложбата гостите на събитието, сред които бе и заместник-кметът на община Видин Светослав Скорчев, разгледаха 22-те пана, представящи живота и творчеството на Джойс.
НИЕ