И във Видин музейните работници протестираха срещу малкото пари за култура в Бюджет 2022

Сподели: 

На 22 февруари музейните обекти във Видин останаха затворени за посетители. Причината – протест на музейните работници, които се присъединиха към исканията на своите колеги в страната за увеличение с 50% на предлагания бюджет за култура. „Протестът е във връзка с предвиденото и гласувано на първо четене само 5% увеличение на бюджета за музеите. Тези 5% не могат да покрият нито коефициента на инфлация, който към момента се изчислява на 9-10%, нито увеличаващите се разходи за ток, за вода, нито консумативите, които ползваме. Ние пострадахме сериозно през последните две години от намаления туристически поток във връзка с COVID пандемията“, каза за вестник „НИЕ“ д-р Сашка Бизеранова, уредник в отдела по етнография в Регионалния историческия музей във Видин и председател на синдикална секция „Подкрепа“ към Федерация „Култура“.
Според нея, предлаганото увеличение на бюджета за култура е обидно и няма да позволи нормалното функциониране на музеите. За да осъществяват музейните работници своята дейност, включваща събиране, обработване, съхраняване на културни ценности, научна работа, са необходими средства за проучване, за откупуване на експонати, за документи, за литература, обясни Бизеранова. Тя отбеляза, че сред работещите във видинския Регионален музей трима души са докторанти, а уредниците покриват изискването за притежавана минимална образователна степен магистър. В момента обаче младите специалисти предпочитат да се насочат към учителската професия, където стартовата заплата ще стане 1411 лв., вместо към музеите, където един уредник започва със заплата от 800 лв. и след удръжките получава чисто около 650 лв. „Ние не искаме да се противопоставяме на другите сфери, а трудът ни да бъде оценен достойно“, заяви Сашка Бизеранова.
„Не можем да искаме съвременни музеи, а да работим с минимума от средства, просто за да не ни закрият“, заяви тя. Напомни, че РИМ – Видин отговаря за шест обекта, чиято поддръжка изисква значителен финансов ресурс. Необходими са средства за ремонти, консервация и реставрация, за освежаване на съществуващите експозиции и за създаване на нови, за разширяване на фондохранилищата – това няма как да се случи с мизерния бюджет, който е заделен за музеите, категорична е Бизеранова. Тя отбеляза, че музейните работници в България са под 3000 и всъщност исканото увеличение на средствата за издръжка на музеите едва ли би могло да обърка сметките на държавата.
Сашка Бизеранова съобщи, че ако исканията на музейните работници не бъдат чути, те са готови да излязат отново на протест на 3 март.
НИЕ