И в извънработно време да има достъп до спортните площадки в училищата гласува ОбС – Видин 

Сподели: 

Желаещите да спортуват видинчани ще имат достъп до спортните съоръжения и игрищата в дворовете на видинските учебни заведения и в извън работно време. Това става възможно благодарение на взетото от видинския Общински съвет (ОбС) решение, с което местният парламент задължава кметът на общината да предприеме действия за осигуряване на достъпа и ползването в извънработно време на външни спортни площадки и съоръжения в дворовете на училищата на територията на община Видин.

Вносител на предложението беше председателят на местния парламент Светослав Славчев. А макар направените доста на брой изказвания по темата, идеята беше единодушно подкрепена от всички присъстващи общински съветници. 

Своята подкрепа изказа и кметът на община Видин д-р Цветан Ценков, чието задължение ще бъде да приведе в действие решението на местния парламент. Градоначалникът отбеляза, че дворовете на учебните заведения са публична общинска собственост. Той припомни още, че в последните години милиони левове бяха инвестирани в обновяване на базите на училищата, включително на спортните съоръжения. „Имаме страхотни вече бази, които за съжаление се заключват... Най-вероятно в среща допълнителна, който желае от комисията по младежта и спорта ще присъства, с директорите и с учителите по физкултура с треньорите на клубовете ще направим всичко възможно настина да отворим училищата и да пристъпим към следващата стъпка – масов спорт. Ще има доста и съпротива срещу мен, защото много от директорите са чувствителни на темата чупене на тая материална база“, коментира д-р Ценков. 

По отношение притесненията на директори от евентуални проблеми при предоставяне на достъп до спортните площадки и съоръжения в училищата и след работно време, видинският кмет съобщи, че се работи по проект за изграждане на модерно видеонаблюдение. Финансиране ще се търси през Министерство на вътрешните работи или по Швейцарската програма, допълни той. И увери, че Община Видин ще се погрижи да има пълен ред в училищните дворове. 

Подкрепа за идеята изразиха общински съветници от различни групи. Калин Виденов (ПП-ДБ) отбеляза, че младите хора днес израстват пред екраните на компютри и телефони и трябва да се създадат условия поне тези подрастващи, които искат да спортуват, а могат да го правят. „А притеснението на директорите, че ще изпотрошат съоръженията, ми то нищо вечно няма. А и аз не смятам, че трябва да наказваме едните за сметка на другите, а и както господин кметът каза имаме или по-точно ще имаме видеонаблюдение, което все пак ще гарантира, че това няма да се случи, ако се случи ще може да се потърси отговорност на извършителите“, отбеляза Виденов. 

Някои от директорите ще се съпротивляват на подобна мярка, коментира Генади Велков (СДС), като допълни, че един директор вече му е заявил, че няма да се съобрази с такова решение. „Според мен ще се съобрази, още не знае. Нормално е да има някаква съпротива, защото всеки иска да си огради собствената къщичка, да си я пази. Обаче нашата задача като общински съветници е да помогнем колкото се може по-голяма част о населението – никога не можем да удовлетворим исканията на всички, защото те често са противоречиви: както е в случая с исканията на директорите и исканията на голяма част от младите хора в града“, отбеляза общинският съветник. Той призова обаче след гласуване на решението местният парламент да следи стриктно и изпълнението му. 

Хубаво, но много закъсняло – така общинският съветник Димитър Велков („Справедливост за Видин“) определи предложението да се осигури достъп за децата и младежите до спортните площадки в учебните заведения. 

На фона на изказаните мнение, очаквано предложението беше единодушно приети с 28 гласа „за“.