Йордановден чествахме във Видин

Богоявленския кръст хвана 53-годишният Андриян Илиев от Дунавци
Сподели: 

Стотици жители на Видин и тази година се събраха на брега на река Дунав при крепостта „Баба Вида“, за да наблюдават ритуала по хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на реката. Слънчевото и топло време тази година изкуши още повече хора да станат част от отбелязването на третия по важност църковен празник. Точно десет на брой бяха мъжете, които влязоха в Дунав в опит да извадят Богоявленския кръст – пръв до светинята достигна 53-годишният Андриян Илиев от Дунавци.

Във Видин тържествата на 6 януари започнаха с отслужване на Архиерейска света Василиева литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“. Оттам литийно шествие потегли към дунавския бряг. В шествието се включиха областният управител на Видин Албена Георгиева и заместниците й Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев, кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и заместниците му Десислава Тодорова, Борислава Борисова и Светослав Скорчев, председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков и др.

В подножието на крепостта „Баба Вида“ водосвет за здраве и благоденствие отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в съслужение с духовници от Видинска епархия. „Велико благодеяние празнуваме на днешния ден – великия празник Богоявление! Нека с радост празнуваме и нека тази радост да озарява нашите души през годината, да живеем с Божията правда“, пожела митрополит Даниил, след което хвърли Богоявленския кръст във водите на Дунав.

Андриян Илиев, който успя пръв да стигне до Кръста, сподели, че е изключително радостен, че щастието му се е усмихнало. 53-годишният мъж, който за трети път участва в ритуала на Богоявление, разказа, че тази година водата е идеална като температура. „Пожелавам си здраве, късмет за всички – за семейството ми и за целия български народ“, каза Андриян.

Кметът на Видин д-р Ценков също поздрави късметлията, като му връчи паричната награда от Общината. Градоначалникът поздрави с християнския празник всички жители на град Видин, както и имениците, като им пожела здраве и късмет през годината.

НИЕ

Повече снимки тук: https://www.facebook.com/pg/Vestniknie/photos/?tab=album&album_id=2800488769990708