Кабинети за социално-здравни консултации вече функционират в населени места на община Видин

Сподели: 

Кабинети за предоставяне на социално-здравни консултации вече функционират в част от населените места на община Видин. Кметът на Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова посетиха вчера (10 май) кабинетите във видинските села Капитановци, Покрайна, Антимово и Кутово. Присъстваха и Силвия Андреева от звено „Детско и училищно здравеопазване“ и Гергана Заркова от ОП „Социални дейности“ към Общината, както и кметовете на селата Десислава Димитрова, Валентин Маринов, Северин Петров и Живко Недялков и жители.
Социално-здравни кабинети са изградени в над 30 населени места в Община Видин. Те имат за цел да подкрепят възрастните хора в селата. „Смятам, че това е едно много добро начинание. Радвам се, че първият кабинет е в едно от трите най-големи населени места в Община Видин – село Капитановци. Хубаво е станало. Надявам се хората да намират подкрепа за техните нужди. Социалните и здравните служители от Общината са доста, ще направим график, по който те да посещават кабинетите“, каза д-р Ценков пред жителите в село Капитановци.
Заместник-кметът Борисова допълни, че в кабинетите хората ще могат да получат информация за социалните услуги, от които могат да се възползват като механизма „Лична помощ“, „Асистентска подкрепа“, проект „Топъл обяд“, общинската дейност „Домашен социален патронаж“ и други над 20 услуги, които се изпълняват от Община Видин. Хората от уязвими групи по-лесно ще могат да получават енергийни помощи, безплатна храна, да им бъде осигурен личен или социален асистент и други дейности.
Фелдшери от звено „Детско и училищно здравеопазване“ ще консултират и извършват манипулации като мерене на кръвно налягане и кръвна захар, поставяне на инжекции по лекарско предписание и други.
Кметовете на населените места изказаха благодарности към Общината за разкриването на кабинетите и изразиха надежда различни специалисти да ги посещават, така че повече жители да получат консултации.