Казусът с ламаринените пана за обезопасяване на Телеграф капия стигна до министъра на културата

Сподели: 

Поставянето на ламаринени пана за обезопасяване на остъклената конструкция на култовото заведение „Телеграфа“, което от години се руши и се беше превърнало в сборище на наркомани и място, в което, въпреки риска, често влизаха деца и младежи, породи през последните дни полемики в социалните мрежи. Казусът стигна и до министъра на културата. А развръзката тепърва предстои.
Всичко започна с един пост на областния координатор на партия ГЕРБ във Видин Александър Матеев в личния му профил във „Фейсбук“, където той определи предприетите мерки като „тотално бездарно и унизително отношение към една от емблемите на Видин“. И изрази надежда, че в кратки срокове ламаринените пана ще бъдат премахнати „първо защото са незаконни; второ грозни и не на последно място опасни, заради наличието на заострени ръбове и пр.“.
Стана ясно, че предизвикалите тази реакция ламаринени пана са поставени от Община Видин, а причината – след извършена проверка на Телеграф капия от комисия от Министерство на културата, е дадено предписание на Общината временно да обезопаси обекта (остъклената конструкция) с временна ограда. Според общинската администрация, поставянето на ламаринените пана е в изпълнение именно на това предписание. 
Днес до медиите бе разпространено „писмо-протест“ от група граждани на гр. Видин“ – както е озаглавен документът, който е адресиран до министъра на културата проф. Велислав Минеков, с копие до кмета на Видинска община. „Видин е една от старите столици на България с огромно културно и историческо наследство, но предложеното от Вас решение деградира историческото значение на Телеграф капия и осквернява културния принос на града“, се посочва в писмото. Според неговите автори, сред които личат имената на Александър Матеев, както и на общинските съветници от групата на ГЕРБ в ОбС – Видин Тихомир Станчев и Стефан Ванчев, поставянето на ламаринените пана води до „незаконна и пародийна промяна на автентичния облик на „Телеграф капия“, а заради лошото техническо изпълнение и оставените остри ръбове се създават предпоставки за инциденти. Авторите на писмото апелират към министъра на културата да предприеме незабавни действия, съвместно с Община Видин, за спешен и адекватен ремонт на Телеграф капия.