Какво предприема Община Видин за ограничаване разпространението на COVID-19?

Кметът д-р Цветан Ценков отговори на въпроса, който мнозина зададоха в социалните мрежи
Сподели: 

Община Видин е предприела всички законови мерки, в съответствие с указанията на Националния кризисен щаб, с оглед подкрепа на институциите и ограничаване на разпространението на заразата от коронавирус. Това заяви кметът на община Видин д-р Цветан Ценков, който на 27 април взе участие в съвместен брифинг с областния управител Момчил Станков, директора на РЗИ – Видин д-р Владински и прокуриста на видинската болница д-р Найденова.
Кметът на Видин сподели, че през последните дни е прочел много упреци в интернет пространството по отношение на това, какво толкова прави Общината за ограничаване разпространението на заразата: „Аз винаги съм казвал, че Община Видин не прави нищо по-различно от общоприетата практика, свързана с указанията на Националния кризисен щаб. Това се отнася включително и за днешната заповед, която подписах за ползването на парковете във Видин – чакаме да станат готови всички указателни табели, за да може от утре да се отворят парковете и те да се ползват по съвсем разумен начин, на базата на сериозни правила“, обясни д-р Ценков.
Градоначалникът припомни предприетите от Община Видин мерки. Той отбеляза, че още през декември 2019 година с негово съдействие Община Видин е получила дарение, осигурено с помощта на професор Валентин Джонов, представител на Малтийския орден от Швейцария. Част от дарението е съдържало 140 кашона медицински консумативи – защитни медицински облекла, маски, ръкавици, дезинфектанти, медицински игли, системи и др., предназначени за МБАЛ „Св. Петка“.
Д-р Ценков отбеляза, че 19 медицински сестри и фелдшери от детските градини и училищата в общината подпомагат осъществяването на здравния контрол на Дунав мост 2, както и че Община Видин организира измерване на температурата на всички пристигащи на автогарите и жп гарата във Видин. Водят се разговори медицински сестри от училищата и детските градини да се включат и в помощ на болницата, като помагат в отделения, където не достигат кадри, отбеляза още градоначалникът.
Кметът припомни също така, че още в самото начало на кризата беше разкрит телефон, на който граждани, които се нуждаят да им бъдат закупени и доставени до домовете лекарства и храни, могат да заявят това. Д-р Ценков отбеляза, че продължава с помощта на дарители да се осигурява храна за над 250 възрастни и самотноживеещи хора в общината. Кметът отбеляза, че предстои социалните услуги да бъдат разширени – благодарение на проект по Процедурата „Топъл обяд в дома“, който е одобрен и от 4 май ще стартира, като ще обхване 200 потребители от общината, както и на проект по Процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“, който е в процес на подготовка и се планира да обхване още 266 възрастни и самотноживеещи хора.
„Градът се почиства, мие, дезинфекцира“, заяви кметът на Видин. Той припомни, че беше преустановена дейността на съботния пазар, а в общинския пазар беше създадена организация, така че да се гарантира здравето и на търговците, и на пазаруващите.
Д-р Ценков посочи, че на извънредни заседания на Общинския съвет бяха приети редица мерки в подкрепа на бизнеса, като отлагане на срока за плащане на местните данъци и такси с отстъпка, освобождаване от наеми за обекти-общинска собственост, разсрочване на дължими наеми и др.
„Включихме и здравните медиатори, които раздават информационни листовки в квартал „Нов път“, отбеляза още кметът на Видин. Той коментира, че все още неразрешен остава проблемът с канализацията на този квартал – има готовност за разрешаване на този проблем, чрез почистване на канализацията, но въвеждането на извънредното положение е отложило дейностите. Д-р Ценков изрази надежда, че извънредното положение няма да бъде удължавано след 13 май и ще може да се пристъпи към почистване на канализацията в квартал „Нов път“.
Кметът на община Видин сподели, че не е изненадан от установените случаи на заразени с COVID-19. „Това е регионът, през който влезе целият поток от Западна Европа“, коментира в тази връзка д-р Ценков. Той подчерта, че видинската болница има ресурс да се справи, като припомни, че от около 450 души персонал на лечебното заведение заразените са 31 на брой. В заключение, видинският кмет призова гражданите да бъдат спокойни и пожела здраве на тях и на техните семейства.