Как ще привличаме туристи във Видин?

Сподели: 

Международен фестивал на дунавските градове и летен младежки фестивал – това са част от новите събития, включени в Програмата за развитие на туризма в община Видин през 2020 година. Документът беше приет, без дискусии, на заседанието на Общински съвет – Видин на 9 март.
11 на брой са събитията с туристическа насоченост, които ще бъдат организирани на територията на община Видин през тази година. За началото на април е планирано изложението „История, вино и традиции“, имащо за цел да представи туристическия потенциал на община Видин. По традиция, през втория ден на Великден в местността Алботин ще се проведе едноименния фолклорен събор. И тази година на 1 май ще бъде организиран Спортно-туристически празник в местността Божурица – една прекъсната в продължение на години традиция, която през 2018 година от Туристическо дружество „Бонония“ възродиха. Туристическо дружество организира и следващата инициатива – спортен празник на 29 юни, посветен на международния ден на река Дунав. От 11 до 19 юли Младежкият фестивал „The Bridge“ отново ще събере във Видин млади хора от цялата страна. От 20 до 26 юли ще е поредното издание на Фестивала „Дунавски вълни“. През август Туристическо дружество „Бонония“ ще организира традиционния туристически поход за изкачване на връх „Миджур“. На 29 и 30 август ще е Средновековният фестивал „Бъдинъ“, през август във Видин ще акостират отново и участниците в традиционната греба регата ТИД.
А сега новостите. От 31 юли до 2 август във Видин ще се проведе Международен фолклорен фестивал – тук вероятно става въпрос за вече неколкократно презентирания от кмета на общината и неговия екип фестивал на дунавските градове от Германия до Унгария. На 20 и 21 юни ще бъде организира нов младежки фестивал, който ще се казва „Summer vibes“.
Отново сред приоритетите в Програмата за развитие на туризма е рекламирането на община Видин като туристическа дестинация. За целта е предвидено участие в туристически борси и изложения, както и отпечатване на рекламни материали. Ще бъдат популяризирани и възможностите за винен туризъм. Акцент е поставен върху предлагането на единен туристически продукт с обща цена за посещение на обекти, събития, концерти и др.
И тази година като приоритет е изведено опазването на туристически обекти, паметници на културата. Само една дейности е включена тук – реставрация и адаптация на Синагога – Видин в Културен център „Жул Паскин“.
Събитията, включени в Годишната програма за развитие на туризма, не изчерпват всички мероприятия, заложени в културната програма на община Видин. Едно от събитията, което отсъства от горния списък, но със сигурност си заслужава да бъде отбелязано, е третото издание на международния Ретро парад Vintage Vehicles Vidin. Той ще се проведе на 1 август, а тази година организаторите – Иван Цолов и Sтетика – обещават, че преживяването ще е още по-грандиозно.
НИЕ