Категорична победа за ГЕРБ-СДС на изборите 2 в 1

Обработени са над 85 % от протоколите на секционни комисии във Видинско; по-бавно върви обработката на протоколите във Врачанско и Монтанско
Сподели: 

Категорична победа в Северозапада, а на национално ниво, за коалиция ГЕРБ-СДС, която обаче идва на фона на ниска избирателна активност. Това показват резултатите от изборите 2 в 1. 

В област Видин при малко над 85% обработени протоколи на секционни избирателни комисии за Народно събрание, ГЕРБ-СДС получава близо 28% от гласовете. На второ място се нарежда ДПС, която събира подкрепата на над 18% от гласувалите. По-малко от един процент е разликата между следващите две политически сили – коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ с 12,51% и партия „Възраждане“ с 11,74%. „БСП за България“ остава на пета позиция с 9%, следвана от партия „Има такъв народ“ с малко под 6%. Така една въпросителна, която тепърва ще намери своя отговор, е коя политическа сила ще успее да се добере до третото място. Подобни са резултатите и на изборите за Европейски парламент, като основната разлика тук е, че „Възраждане“ успява да излезе с едни гърди пред ПП-ДБ.

В област Враца победата за ГЕРБ-СДС изглежда още по-категорична. Там при малко над 46% обработени протоколи, в изборите за народно събрание ГЕРБ-СДС взима над 33% от вота на избирателите. На второ място според междинните резултати е „Възраждане“ с близо 14%, следват ДПС – над 11%, ПП-ДБ – 10%, БСП – 9% и ИТН – малко под 6%. Предвид близките резултати за някои от партиите, с обработката на всички протоколи на секционни комисии е възможно да настъпи промяна в тази подредба. 

По-бавно върви обработката на резултатите от изборите и в Монтана. Там към 10:00 часа са обработени малко над 37% от протоколите на секционни избирателни комисии. Все пак и в Монтанско се очертава категорична победа за коалиция ГЕРБ-СДС, която според междинните резултати получава над 29% от гласовете. Вторият и третият – ДПС и „Възраждане“, са с почти равен резултат от около 16%. Под 9% подкрепа събира коалиция ПП-ДБ. БСП и ИТН са съответно с малко над 7% и малко под 6%. 

Изборният 9 юни в област Видин приключи при избирателна активност от 33,81% за изборите за Народно събрание и 32,13% – за вота за представители в Европейския парламент. Най-висока е избирателната активност в община Бойница – 54,65% за НС и 55,34% за ЕП. Най-малко са гласували в община Видин – 27,52% за НС и 25,97% за ЕП. Активността в област Враца на изборите за Народно събрание беше 34,88 %. В област Монтана за български парламент пък гласуваха са гласували 38,19 на сто от избирателите.