Кирил Бушев, треньор в СК по бокс „Бдин“ – Видин: Надяваме се тази година да се представим на още по-високо ниво

Сподели: 

35 състезатели в момента тренират в Спортен клуб по бокс „Бдин“ – Видин под ръководството на трима сертифицирани треньори – Кирил Бушев, Цветан Рангелов и Здравко Здравков, който е и състезател. Пред вестник „НИЕ“ Кирил Бушев, който е и председател на клуба, направи равносметка на 2019 година и очерта приоритетите за настоящата година.
„През изминалата година като цяло не сме напълно доволни от представянето си, въпреки заетите 7 призови места от шампионатите в календара на Българска федерация по бокс. Надяваме се тази година да се представим на още по-високо ниво и правим всичко, за да подобрим подготовката, с което класиранията ни да са по-добри“, сподели треньорът.
Той изрази съжаление, че една от състезателките му – Елина Георгиева, след завършване на средното си образование е заминала за САЩ. В последните си срещи тя завоюва при жените сребърни медали на Купа България и на Държавното лично отборно първенство. Освен това Елина бе и от наградените на Бала на спортиста най-добри спортисти на Видин за 2019 г., като беше на второ място.
Загубата на Елина като състезател е голям удар за клуба, но положителното е, че по нейните стъпки върви друго талантливо момиче, сподели Кирил Бушев. „Инна Цветкова при девойките спечели три медала – два сребърни и един бронзов медал, въпреки че е във възрастова група момичета. Тя беше на лагер с националния отбор, не знам поради какви причини не замина на Европейско първенство, но надяваме се следващата година това да се случи, имайки предвид добрата й подготовка“, подчерта Кирил Бушев. Инна също беше сред наградените на Бала на спортиста 2019 г., но при младите спортни таланти до 18-годишна възраст.
През изминалата година бронзови медали от Държавния личен отборен шампионат при юношите са спечелили Михаил Костов в категория 70 кг и Християн Христов в категория 64 кг.
За да провери на какво ниво са част от състезателите на СК по бокс „Бдин“ – Видин, Кирил Бушев завел Инна Цветкова, Александър Георгиев, Цветомир Цветанов, Георги Груев и Михаил Костов в София за спаринг със столичния клуб „Бокс за всички“. Проведените спаринг срещи са важни с оглед на подготовката на състезателите на видинския клуб за стартиращите през февруари републикански шампионати при различните възрасти, обясни Бушев.
„Ползотворен спаринг направихме в София с Боксов клуб „Бокс за всички“. Треньорът Ангел Тодоров беше достатъчно коректен, за да осигури достойни противници на нашите състезатели, защото ползата е взаимна – и за нас, и за тях. Видяхме на какво ниво сме, какво трябва да поправим, за да продължаваме добре напред. Ползата от този спаринг беше за всички, особено за Инна. Намериха за нея три равностойни противнички, с които направи по два рунда с всяка. Впечатлението на Ангел Тодоров, който е и треньор на девическия национален отбор по бокс, от Инна е много добро“, сподели видинският треньор.
В заключение Кирил Бушев подчерта, че ако някое дете има желание да тренира в СК по бокс „Бдин“, е добро дошло. Тренировките са от понеделник до петък от 10:00 ч. и от 16:30 ч., събота са от 10:00 ч., а в неделя от 16:00 ч., като ако се наложи, часовете на тренировките подлежат на промяна.
МАРИЯНА Герасимова

в. "НИЕ", бр. 4/27 януари