Кметовете настояват за ръст на изравнителната субсидия с 15 на сто

Сподели: 

Кметовете на общини са започнали преговори с Министерството на финансите за проектобюджета за 2022 година, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Той определи тричасовите онлайн разговори, проведени в края на миналата седмица с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, като насърчителни. Изравнителната субсидия, която кметовете използват за местни дейности, може да нарасне до 15 на сто, заради инфлацията и поскъпналата издръжка.
Другата обсъждана тема е капиталовата субсидия, при която кметовете настояват за ръст от 105 милиона лева. С тези средства се финансират ремонтите на общинската пътна мрежа и инфраструктура. Една от причините за искането на кметовете е увеличението на цените на строителните материали средно с 30 на сто.
Делегираните от държавата дейности също трябва да бъдат актуализирани нагоре, подчерта кметът Живков. Това са дейностите в образованието, здравеопазването, социалните услуги, културата и други. „Ние настояваме да има ръст във всички тези сфери, а не само в образованието, който ни бе представен“, заяви кметът на Монтана. Той изрази надежди, че до края на седмицата споразумението между Националното сдружение на общините в Република България и Министерството на финансите ще бъде готово.