Кметът д-р Ценков и вицепремиерът Караджов обсъдиха важни за Видин проекти

Сподели: 

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков е приел на работна среща в кабинета си вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, съобщиха от пресцентъра на Общината. В разговора са участвали още заместник-министърът на регионалното развитие Явор Пенчев, народните представители Иво Атанасов и Петър Миланов, началникът на Дирекцията за национален строителен контрол инж. Лиляна Петрова, ръководителят на Оперативна програма „Региони в растеж“ Ангелина Бонева, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Тодор Василев, началникът на кабинета на министър Караджов Катерина Граматикова, заместник-кметовете на Видин Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, председателят на Общинския съвет Генади Велков, както и експерти от общинската администрация.
Д-р Ценков е поздравил министър Караджов с „добре дошъл“ в нашия град и му е подарил картина, изобразяваща емблемата на Видин – крепостта „Баба Вида“.
По време на срещата са обсъдени важните инфраструктурни проекти за изграждане на път Е79 и на тунел под Петрохан, информираха от пресцентъра на Общината. Градоначалникът е изразил задоволството си от инициативата на министъра на регионалното развитие за провеждане на работни посещения в страната, както и от факта, че тя стартира от Видин. Министър Караджов е бил категоричен, че обща задача на държавната и на местната власт е да работят за развитието на транспортната връзка по направлението Видин – Солун, както по отношение на пътната, така и на железопътната свързаност.
Кметът на Видин е предоставил на министъра списък с пътни инфраструктурни проекти, за които Общината има готовност. И го е уверил, че в кратък срок ще бъде представен и график с прогнозните срокове за провеждане на тръжните процедури, за да може МРРБ да разполага с необходимата информация за финансово планиране на дейностите.
Д-р Ценков е заявил, че е необходимо да се предприемат мерки за възстановяване на общинската инфраструктура, която се нарушава при строителните дейности на магистралния път. Той е обърнал внимание също върху проблема с интензивния тежкотоварен трафик по път II-11 (през село Арчар). Гроздан Караджов е обяснил, че се търси решение на въпроса с разрушаването на инфраструктурата, като отбеляза, че АПИ също би трябвало да има програма, по която след края на подобни държавни проекти да се възстановява нарушената инфраструктура. Министърът на регионалното развитие допълни, че ще се запознае на място със състоянието на пътя през Арчар.
Видинският кмет е посочил още, че Общината в момента изпълнява редица проекти по ОП „Региони в растеж“ – реставрация на Синагогата, въвеждане на мерки за енергийна ефективност в 13 многофамилни жилищни блокове, изграждане на социални жилища и др. Проблем обаче са значително повишилите се цени на строителните материали. Министър Караджов от своя страна е припомнил, че се работи за намиране на решение на този проблем, но това изисква време, тъй като ще е необходима и законодателна промяна. В тази връзка председателят на УС на АПИ Тодор Василев е запознал с предлагания от държавата механизъм, но е уточнил, че паралелно се работи и по друг, който да даде възможност индексацията да започне да се прилага в по-кратки срокове.
По-късно д-р Ценков и министър Караджов са посетили Синагогата, за да видят на място как вървят строителните дейности. По време на огледа кметът е уверил, че те се изпълняват в срок и съгласно проекта и че Общината осъществява стриктен контрол, съобщиха от пресцентъра на местната институция.