Кметът на Видин всекидневно помага в COVID-отделението на болницата

Търсят се доброволци за МБАЛ „Света Петка“
Сподели: 

Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков стана доброволец в МБАЛ „Света Петка“. Той всеки следобед е в COVID-отделението на видинската болница, за да помага в спасяването на човешки живот.
Предвид усложнената обстановка около коронавирус инфекцията на територията на област Видин и изключително натоварената работа на персонала на МБАЛ „Света Петка“ – Видин, ръководството на лечебното заведение, областният управител Момчил Станков и членовете на Областния временен кризисен щаб отправиха апел за набиране на доброволци, които да помагат в санитарната дейност и да участват в организирането на пропускателния режим на входовете на лечебното заведение.
Предвижда се доброволците да дават 4-часови дежурства, от понеделник до петък, от 9.00 до 17.00 часа, по изготвен график. От видинската болница уточниха, че не са нужни някакви специални умения или медицински познания и всички желаещи ще преминат инструктаж.
Всеки, който има желание да помогне, може да получи подробна информация как това може да стане на тел: 094/ 60 21 31, регистратура МБАЛ „Света Петка“- гр. Видин.
Община Видин също призова гражданите, които имат възможност, да откликнат на молбата за помощ на нашата болница и да се включат с доброволен труд в тази трудна битка за спасяването на човешки животи.

Първите доброволци
Първите 7 доброволци, сред които и две медицински лица, са сред отзовалите се да помагат в лечебното заведение, каза директорката на МБАЛ „Св. Петка“ д-р Ивета Найденова в края на миналата седмица. Сред доброволците има хора с различни професии, за които е въпрос на чест да помогнат на видинската болница.
Вече две седмици като доброволец работи видинлията Ивайло Цеков. Прочел призива на болницата за тежката ситуация и не се поколебал нито за минута. Ивайло Цеков написа в профила си във “Фейсбук”: „С доброволчеството си едва ли ще спрем разпространението на Ковид, но можем да улесним до някаква степен работата на болницата. С добрволчеството помагате повече психически на докторите, медицинските сестри, санитари, пациенти. Усещането, че не си забравен, е вдъхновяващо за работата в болницата и това го видях, и усетих много пъти за тези 12 дни. Помагах за пренасянето на починали пациенти в моргата, местене на болни от носилки до болничната стая, дезинфекцирах...”.