Кметът на Видин гостува в село Кутово на Трифон Зарезан

Сподели: 

По традиция и тази година жителите на село Кутово отбелязаха празника на лозарите и виното Трифон Зарезан. Тържеството се организира съвместно от Кметството, местното читалище „Просвета – 1937 г.“ и танцов състав „Веселие“. Официални гости на събитието бяха кметът на община Видин д-р Цветан Ценков, председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, секретарят на Общината Валери Димитров, кметовете на община Калафат - Лучиан Чобану и на община Четате, Румъния - Марин Дуца. Кметът на селото Живко Недялков ги посрещна на площада, след което всички заедно се отправиха към къща близо до центъра, където бе отслужен празничен водосвет и извършен ритуала „зарязване“.
Д-р Цветан Ценков отряза лозовите пръчки и честити на всички жители на селото и на гостите от Румъния хубавия празник. Той благодари на хората от Кутово, че почитат и спазват българските обичаи и нарече за здраве и берекет. Другите гости също се включиха в ритуала, с пожелание и занапред да се отглежда много и здраво грозде и да се произвежда пивко вино.
Кметът на община Видин връчи поздравителен адрес на Живко Недялков, в който пише: “Нека в Деня на лозаря имате приятни поводи за наздравици и светецът дари със здраве, благополучие и късмет всички вас! Нека празникът донесе хубави мигове и бъде изпълнен с оптимизъм, удовлетворение и очакване за спорна и плодородна година!“.
Организиран беше и конкурс за най-добро вино и най-добро мезе. В него, освен хората от селото, участваха и гости от Румъния. Първото място спечели Герасим Цветков от село Кутово, второто място грабна Мадалина от румънското село Деса, а третата награда получи кметът на Кутово.
За доброто настроение се погрижиха самодейни състави от селата Кутово, Антимово, Кошава, Каленик, Флорентин и от град Калафат.