Кметът на Видин поздрави видинчанката Йоана Георгиева за получения „Спортен Икар“

Сподели: 

Кметът на община Видин Д-р Цветан Ценков се срещна със състезателката по кану-каяк и треньора й Цветан Иванов, за да изкаже благодарност за постигнатите успехи. На срещата присъства и заместник-кметът на общината Борислава Борисова. „Да славиш родния град и България. Гордей се с това, че имаш толкова хъс и си упорита“ – с тези думи д-р Ценков се обърна към Йоана. Градоначалникът връчи на своите гости подаръци – календари и рекламни сувенири от Община Видин. В знак на признателност за подкрепата през годините спортистката и нейният треньор също подариха на кмета и неговия заместник календари и спортни екипировки.

През 2023 година състезателката на видинския клуб „Бдин-77“ спечели първата квота за българския кану-каяк за Летните олимпийски игри в Париж през 2024 година - на 500 м едноместен каяк при жените. Йоана Георгиева е носител на световната титла на 200 метра едноместен каяк при девойките до 23 години на първенството на планетата в Италия, както и на сребърен медал на 500 метра едноместен каяк. Спортният ни талант се класира втора в „Б“ финала на Световното първенство в Германия в края на месец август.

За своите постижения през месец декември миналата година Йоана Георгиева бе отличена с Икар за „пробив в световния спорт“. 

В бюджета на Община Видин за 2023 година са гласувани по 4000 лева за финансово подпомагане на Йоана и на нейния треньор по повод високите спортни постижения.