Кметът на Видин представи официално екипа си

Д-р Ценков очерта и основните цели пред общинското ръководство
Сподели: 

Днес, 26 ноември, кметът на община Видин д-р Цветан Ценков представи официално екипа, с който ще работи през следващите четири години. Представяйки своите заместници – Десислава Тодорова, която е с ресор европейски политики и инвестиции, Борислава Борисова, която ще отговаря за хуманитарни дейности и социална политика и Светослав Скорчев, на когото е поверен ресор инфраструктура и устройство на територията, както и Валери Димитров, който е назначен за секретар на Общината, д-р Ценков посочи, че това са хора от листата на местната коалиция, която издигна и неговата кандидатура, но не са членове на нито една от партиите съставящите коалицията.

 

Кметът на Видин коментира, че е имало доста спекулации по отношение на това кой ще бъде заместник-кмет по строителството и особено след като стана ясно, че тази позиция ще заема Светослав Скорчев, който не притежава инженерна специалност. В случая не образованието е най-важното, категоричен беше д-р Ценков, давайки за пример столицата, където вече пети мандат заместник-кмет по строителството е дама, която също не притежава инженерна специалност. Според видинския кмет, важното е човекът, който ще отговаря за политиките в сферата на устройството на територията да е в състояние да мобилизира както своя екип, така и всички хора от бранша в името на подобряването на инфраструктурата на град Видин и общината.

Светослав Скорчев е завършил „Националната спортна академия“, педагогическа специалност. Завършил е две магистратури – в Спортната академия и във Военна академия – София, специалност „Национална сигурност“. Дълги години е живял в Англия, където е работил като учител. През 2015 година окончателно се връща в България и оттогава управлява собствена фирма, която се занимава с пътно-строително техника. „За пръв път влизам в политиката – благодаря на д-р Ценков и на екипа, че ми гласуваха такова доверие. Встъпвам в тази длъжност с амбицията да подобрим това, което е направено и да създадем един по-добър облик на Видин“, обясни Светослав Скорчев, като сподели, че спекулациите по негово адрес само го амбицират още повече.

Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова е педагог по образование. Същия пост тя заемаше и в периода 2012 – 2015 г. „Социални дейности и хуманитарна политика е една сфера, която смея да заявя, че е най-отговорната, даваща облика на нашата община. Ще направя всичко възможно, заедно с моя екип, с който съм работила и преди, да надградим постигнатото и допълнително да доразвием образованието, културата, туризма и социалните услуги“, заяви Борислава Борисова.

Десислава Тодорова отговаряше за ресора, свързан с европейските проекти и инвестиции и през изминалия мандат 2015 – 2019 г. „За краткото време, в което работим с д-р Ценков, вече сме си изготвили  стратегия що се касае до европейските проекти, която е на два етапа – краткосрочна и дългосрочна. Първият етап се състои в това да кандидатстваме до края на годината с всички проекти, които са заложени в интегрирания план за градско възстановяване и развитие“, подчерта Тодорова.

Цветомира Илиева, която не присъстваше на официалното представяне, ще има задачата да сформира икономическия екип на Община Видин, така че да се внесе стабилност в сферата на общинския бюджет и финансите, обясни кметът д-р Ценков.

Валери Димитров, който е новият секретар на Община Видин, е  юрист по образование, като в продължение на 7 години е бил юрист-консулт в Областна администрация – Видин. „Основната ни задача е, на първо място, да създадем нормална работна обстановка и да внесем спокойствие в общинската администрация, тъй като при провеждане на местни избори се създава едно напрежение в администрацията. Мисля, че за десетте дена откакто сме тук имаме доста голям напредък – колегите вече са спокойни, работят нормално“, посочи Димитров. Той допълни, че основната цел ще е да бъде отговорено на очакванията на обществото относно услугите, които предлага Общината, както и самото поведение, което служителите следва да имат към гражданите.

Подобряване на инфраструктурата и привличане на инвеститори – основни цели пред общинското ръководство

На пресконференцията кметът на Видин коментира и други актуални теми. Той съобщи, че са осигурени необходимите средства за успешно приключване на проекта за реконструкция на централната пешеходна зона. Д-р Ценков обясни също така, че съвсем скоро изтича договорът за наем на техника и съдове за сметосъбиране и ще се наложи сключването на нов договор, в противен случай Видин ще потъне в боклук, тъй като е нужно време да се предприемат стъпки, така че Общината да се сдобие със собствена техника и контейнери за смет.

Няма да бъдат увеличавани местните данъци и такси, заяви още кметът на община Видин. Вместо това фокусът ще е насочен към повишаване на събираемостта, която д-р Ценков определи като незадоволителна.

„Трябва да се пипне за следващата година интегрираният план за развитие на града, защото първата цел на тази администрация ще бъде градът да се оправи като инфраструктура – междублокови пространства, организация на движение, спортни площадки, детски градини и училища… Всичко това в момента се обсъжда и ще се опитаме бързо да вкараме нещата в някакъв порядък. Втората, по-значима цел на нашата администрация е да отворим широко вратите към инвеститори, да заложим в интегрирания план две индустриални зони“, заяви д-р Ценков.

Той съобщи, че макар да са изминали едва десетина работни дни от встъпването му в длъжност, вече е водил доста разговори в тази насока. „Имах среща и с вицепрезидента на Bosch, и с най-голямата фирма за производство на филтри в света, тя е немска, и с един шейх, който ще дойде в четвъртък тук да оглежда нещо – не искам да говоря повече и да давам напразни надежди. Но, надявам се, още тази година да имаме първите мощни инвеститори“, сподели д-р Ценков. Кметът на Видин подчерта обаче, че това не зависи само от общинското ръководство, но хубавото е, че усилията в тази насока ще бъдат подкрепени и от Правителството. Д-р Ценков беше категоричен, че не е вярно, че във Видин няма как да бъде намерена работна ръка – има достатъчно много семейства, които биха се завърнали във Видин, ако могат да разчитат на достатъчно добра заплата. „Затова когато едва един инвеститор, го питам каква ще е средната работна заплата“, обясни кметът на Видин.

„Надявам се тези две цели да ги осъществим през следващите четири години. Тоест – промяна на град Видин, да го превърнем в „перлата“ на река Дунав, да го превърнем в един от най-модерните градове на България и, на второ място, да създадем един мощен индустриален център в Северозапада, какъвто Видин заслужава да бъде“, заяви д-р Цветан Ценков.

НИЕ