Кметът на Видин се срещна с децата от спортно-социалната школа „Реал Мадрид“

Сподели: 

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков връчи грамоти на децата от Спортно-социална школа „Реал Мадрид“ в града, които преди дни се завърнаха от успешно участие в международния демонстративен турнир „Копа Алма 2024“, организиран от Фондация „Реал Мадрид“, с домакин Академия „Пушкаш“ (Унгария). Днес д-р Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова се срещнаха с децата и техните треньори Светослав Петков и Мартин Методиев, както и със Светлина Вълчева, координатор на спортния проект.

„През 2016 г. е официалното откриване на първото в България спортно училище за социална интеграция във Видин, което и до днес е единственото на територията на страната. Проектът е част от инициативата на Фондация „Реал Мадрид“ за създаването на спортни училища и школи със социална насоченост за деца в неравностойно положение. Треньорите от школата се стремят да възпитават спортистите с философията и ценностите на Фондацията и отбора „Реал Мадрид“ – мотивация, самочувствие и работа в екип“ – подчерта Светлина Вълчева по време на срещата.

От 24 до 28 юни десет деца, заедно със своите треньори представиха достойно град Видин и България на футболния форум. Те взеха участие и в „Шоу на талантите“, в което представиха традиционната българска ръченица. Във футболния турнир участваха 8 социално-спортни училища от Европа: Испания, Португалия, Полша, Румъния, Украйна и други. Малките видински футболисти изиграха 8 мача, като записаха 7 победи и не допуснаха загуба в редовното време. 

Треньорското ръководство изказа своите благодарности лично към д-р Цветан Ценков за оказаната помощ и пълната подкрепа с целогодишното осигуряване на транспорт и спортна база. 

Целта на треньорите през следващата година е спортуващите деца в школата да бъдат увеличени от 60 на 120. По този начин два отбора ще имат възможност да участват в големия футболен форум и да представят град Видин. Д-р Ценков увери, че се полагат усилия да бъдат мотивирани всички учители по физическо възпитание, да си сътрудничат с треньорите от спортните клубове, за да бъде възстановен масовият спорт във Видин. 

На срещата бе обсъдена и възможността в следващите години Видин да бъде домакин на турнира „Копа Алма“. Община Видин ще подготви официално писмо, което да бъде изпратено до Фондацията за потвърждение пред ФИФА, че Общината е официален партньор на социално-спортното училище. То ще подпомогне за осъществяване на идеята.

Треньорът Светослав Петков подари на кмета д-р Цветан Ценков официалната българска тениска на турнира „Копа Алма 2024“ с автографи от треньорите и децата.

Д-р Цветан Ценков и Борислава Борисова връчиха грамоти на всички участници, както и на треньорите за отлично представяне. „Поздравявам Ви за успехите, за упоритостта, за спортния дух, който сте показали в Унгария и през изминалите години. Бъдете първи в спорта, в училище и Ви пожелавам едно хубаво лято! Бъдете здрави и играйте на воля“ - с тези думи завърши срещата заместник-кметът Борислава Борисова.