Кметът на Враца: През 2020 г. имаме рекорден бюджет, надхвърлящ 76 млн. лв.

Сподели: 

Създаването и развитието на функционална градска среда, екологичният градски транспорт, модернизирането на уличното осветление и ефективното управление на отпадъците са сред основните приоритети в проектобюджета на Община Враца за 2020 година. Основните цели пред местната администрация за предстоящата година бяха представени от кмета Калин Каменов в рамките на обществено обсъждане.
„През 2020 година имаме рекорден бюджет, надхвърлящ 76 млн. лв., което е с 30 млн. лв. повече, в сравнение с 2016 година. Основните приоритети ще са ориентирани към модернизирането на градската среда, обществения транспорт, както и две сериозни предизвикателства, за които имаме конкретни проекти – уличното осветление и управлението на отпадъците. Успоредно с модернизирането на подвижния състав на градския транспорт, са предвидени средства за обновяването на спирките и изграждането на смарт система за таксуване на пътниците.  Продължаваме инвестициите в пътна инфраструктура, парковите пространства, социалните услуги и спортните бази. Запазваме и тенденцията с всяка следваща година да увеличаваме средствата за асистирана репродукция и подкрепата за новородени. Преди общественото обсъждане проведохме срещи с представителите на всички групи общински съветници, в рамките на които дискутирахме възможните варианти за увеличаване на средствата в отделни сектори. Смятам, че с общи усилия и подкрепата на местния парламент, ще продължим развитието на Враца“ – с тези думи кметът Каменов анонсира изготвения проектобюджет.
Детайлен анализ на очакваните приходи и планираните разходи бе направен от директора на Дирекция „Финансово-счетоводна дейност“ – Румяна Маринова. В приходната част се запазват ниските нива на данъчно облагане и подобряването на предоставяните услуги, което е предпоставка за устойчивост и стабилност.
Румяна Маринова коментира, че през 2020 година има ръст в сферата на образованието с над 13% или близо 4 млн. лв., повишени са средствата и в сферите на здравеопазването, сигурността и културата.
В разходната част на бюджета са предвидени над 350 000 лв. за ремонт на улици, междублокови пространства, тротоари и алеи, като извън тях са заложени 200 000 лв. за изграждането на паркинги в града.
През 2020 година се увеличават средствата за подпомагане на новородени, като общият размер за годината е 120 000 лв., или по 350 лв. за новородено и по 400 лв. за новородени близнаци. Увеличение има и на инвестициите в програмата за асистирана репродукция, където са осигурени 45 000 лв. По отношение на помощите за намалени цени на пътуванията, местната администрация предлага средства в размер на 90 000 лв.
В рамките на презентацията на проектобюджета бе поставен акцент върху програмата за капиталови разходи на Общината. Предвидени са средства за благоустрояването на парк „Руски“ и алеите към централния стадион в града. Освен подадения проект за модернизиране на уличното осветление, са осигурени още 140 000 лв. от бюджета за ремонтни дейности по мрежата. През настоящата година ще стартира изграждането и на подземни контейнери в града, за които са предвидени над 120 000 лв. За пътната инфраструктура в населените места са заложени над 175 000 лв. за ремонт на улици в кметствата. За спортната инфраструктура, Общината планира 250 000 лв. за ремонт на спортните игрища в града, 250 000 лв. за ремонт на сектор на стадион „Христо Ботев“, като се предлага и увеличение на издръжката за клубовете със 100 000 лева. Над 40 000 лв. са предвидени за текущ ремонт на паметника на „Вестителя“.
По време на публичното обсъждане въпроси отправиха общински съветници и граждани, като предложенията ще бъдат разгледани на заседание на Общинския съвет.
На дискусията присъстваха още: народният представител Красен Кръстев, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация Нина Дакева, главният архитект Чавдар Спасов, кметове на населени места, директори на институции в града и граждани.
Общинска пресслужба