Кметът на Враца: „Днес, имаме свободата и силата да докажем, че Враца може да бъде добрият пример!“

Сподели: 

„Преди 142 години, нашите предци са се поздравявали с „Христос Воскресе“, защото са вярвали, че свободата е онова възкресение, от което нашата държава и град имат нужда. Желанието да бъдем независими и вярата са ни карали да се справяме с всяко едно предизвикателство и несправедливостите. Днес, повече от век по-късно, можем да продължим делото на предците ни, защото имаме свободата и силата да докажем, че Враца може да бъде добрият пример. Това зависи от всеки от нас, от неговата отдаденост и грижите, които полага, за да е полезен на обществото. Бъдете вярващи, позитивни и обединени. Вярвам, че заедно, можем да сме част от позитивната промяна на нашия град. Да живее България! Честит празник!“ – каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово по повод 142-та годишнина от Освобождението на Враца.
Тържественото честване се проведе пред паметника на „Вестителят на свободата“ и неговото начало беше дадено с приемане на почетен караул от командира на военно формирование 54 990 подполковник Симеон Цеков.
В рамките на отбелязването на годишнината третокласникът Петър Доков от Начално училище „Иван Вазов”, рецитира стихотворението „Вестителят на свободата“ и бяха представени кратки исторически факти, свързани с освобождението на града.
Водосвет за здраве и благополучие отслужи секретарят на Врачанска Митрополия-отец Николай.
На тържественото отбелязване присъстваха още: народни представители, председателят на Общински съвет Нели Стоянова, общински съветници, заместник-кметът Петя Долапчиева, директори на учебни заведения и културни институции, общественици, ученици и граждани.
В знак на родолюбива почит и признателност пред паметника „Вестителят на свободата” и паметните плочи на руските прапоршчици Данилевский и Велинский бяха поднесени венци и цветя.
Участие в празника взеха военнослужещи от Военно формирование 54 990, духов оркестър при НЧ „Развитие 1869” - Враца, група „Хармония” при ЦПЛР- Център за работа с деца - Враца и актьорът от Драматично-куклен театър - Враца Борислав Борисов.
Общинска пресслужба