Кметът на Дунавци е с COVID-19

Четири паралелки в две видински училища са на онлайн обучение заради ученици с COVID-19, случай на коронавирус и в детска градина
Сподели: 

Kметът на град Дунавци Димо Скорчев е с коронавирус. Това съобщи самият той в профила си във „Фейсбук“. „Днес – 26.10 – след направен PCR тест, поради здравословно неразположение, около 18:00 ч. получих резултата, който се оказа положителен. С оглед на заеманата от мен длъжност и осъществявани контакти се чувствам морално задължен да ви уведомя за това“, написа Скорчев. Кметът на Дунавци призова всеки, който е бил в контакт с него през последните 2 – 3 дни, при неразположение да потърси медицинска помощ и да уведоми, че е контактно лице, за да му бъде направен тест.
Директорът на Регионалната здравна инспекция във Видин (РЗИ) д-р Владислав Владински съобщи за вестник „НИЕ“, че задължителна карантина ще трябва да изкарат членовете на семейството на кмета на Дунавци – включително неговият син Светослав Скорчев, който е заместник-кмет на община Видин.
Четири паралелки на онлайн обучение заради ученици с коронавирус
Четири паралелки – по две в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ и в Основно училище „Иван Вазов“ – ще трябва да останат десет дни под карантина след като ученици от класовете са с положителен тест за коронавирус. Вирусът е установен при две момчета – братчета, учещи в различни класове в Пето основно училище и при момичета от 10 и 11 клас от езиковата гимназия, като всички те са на домашно лечение. Тъй като периодът на карантина се изчислява считано от последния контакт – в случая той е бил в края на миналата седмица, учениците ще се върнат към присъствена форма на обучение следващия вторник (3 ноември), обясни д-р Владински.
COVID-19 и сред персонала във видинска детска градина
С положителен PCR тест е и директорката на Детска градина „Желязко Попниколов“. „Била е на гости в Европа и когато се е върнала е излязла положителна. В детската градина са изпълнени всички противоепидемични мерки, контактните на директорката лица сред персонала са под карантина, детското заведение продължава да работи нормално“, обясни директорът на РЗИ – Видин.
Д-р Владински коментира, че в учебните заведения като цяло противоепидемичните мерки се спазват, като преподавателите са особено стриктни в това отношение, още повече че много от тях също попадат в т.нар. рискови групи.
Д-р Владински: полагаме усилия Видин да остане в „зелената“ зона
Директорът на РЗИ – Видин отбеляза, че в момента във Видинско се наблюдава т.нар. дифузно разпространение на вируса, тоест установяват се единични случаи, които не са свързани помежду си. „Става въпрос най-често за хора, идващи от други градове или от чужбина. Когато се установи такъв случай, веднага се изолират контактните лица, правят се своевременно PCR тестове. Взети са адекватни мерки. Правим всичко възможно област Видин да остане в „зелената“ зона, но това коства на моите колеги много усилия и работа“, подчерта д-р Владински.
По данни на РЗИ – Видин, към 10.00 ч. на 27.10.2020 г. потвърдените случаи на коронавирус в област Видин са 306, като 253-ма души вече са излекувани. Битката със заразата са загубили 23-ма души, положителни за COVID-19. Активните случаи в областта са 30.
НИЕ