Кметът на Монтана показа основния ремонт на четири улици

Сподели: 

Големите предизвикателства пред основния ремонт на улиците в Монтана тази година са допълнителните дейности, които трябва да бъдат извършени в прилежащите райони, заяви кметът на община Монтана Златко Живков. Днес (11 август) той представи завършената реконструкция на улица „Неофит Бозвели“ и я определи като сложна за изпълнение.
Причината е, че в протежение на дължината й от 720 метра, строителите не са разполагали с ясна информация за съществуващия подземен кадастър. Оказва се, че под „Неофит Бозвели“ преминават три водопровода – включително този, който захранва централните фонтани на Монтана с вода от язовир „Огоста“. Извършена е подмяна и на 100 метра от канализационната мрежа, както и десетки допълнителни подобрения. На улицата се намират две професионални гимназии и една детска градина. По протежение на цялото разстояние са изградени нови тротоари с предпазни парапети, направени са две повдигнати пешеходни пътеки. В района са обособени паркинги. Предстои да бъде построена подпорна стена в двора на детската градина. Всяка седмица се косят зелените площи в кварталните градинки и междублоковите пространства.
Заедно с улица „ Неофит Бозвели“ е завършен и основният ремонт на три по-малки улици, в зоната на жандармерията. Това са „Граф Игнатиев“, „Братя Миладинови“ и „Гривица“. Инвестицията общо за четирите улици е 540 хиляди лева, уточни Живков.
Той заяви, че вече е приключена и годишната задача за текущ ремонт . За тази цел бяха определени 324 хиляди лева в бюджета на Община Монтана. Средствата са изразходвани за ремонти на асфалтова настилка основно в ж-к „Младост“, където предстои мащабна реконструкция, с изцяло нов проект на бул. „Арнолди“.
До края на месеца трябва да бъде направен и основният ремонт на ул. „Вапцаров“, която е подход към три квартала – „Пъстрина“, „Изгрев“ и „Мала Кутловица“.