Кметът на Ново село Георги Стоенелов на празника на общината: Лозарството се развива

Сподели: 

Ново село отбеляза своя празник. Най-лозарската община във Видинско е избрала за свой ден 14 февруари, когато по стар стил честваме Трифон Зарезан. По традиция, празникът започна с музика и хоро, което се изви на центъра на селото. Присъстващите можеха да се почерпят със скара и, разбира се, вино – най-добрата напитка, за да се пребори човек с „хапещия“ февруарски студ.
Гости на празника бяха областният управител на Видин Албена Георгиева, секретарят на Община Видин Валери Димитров, видинският общински съветник Валери Василев, изпълнителният директор на „Дунав мост Видин – Калафат“ АД Любомир Низамов., проф. Радослав Гайдарски. Присъстваха и кметове и кметски наместници на села в община Ново село и съветници от Общински съвет – Ново село.
От площада, пак по традиция, новоселяни и техните гости се насочиха към лозов масив в близост до Ново село, където беше извършено ритуалното зарязване на лозето.
Водосвет за здраве и берекет отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Антим, който благослови лозовите насаждения, хората, които се грижат за тях и другите, които консумират плодовете на този труд. „Има една приказка: „Лозето не иска молитва, то иска мотика“. Но това не е съвсем вярно, защото лозето иска и молитва. Защото трудът без молитва е робия, а молитвата без труд е просия. Така че и труд, и молитва, и Божия помощ когато има, тогава всичко ще бъде както трябва и ние ще бъдем по-радостни“, каза архимандрит Антим. Негово Високопреподобие поздрави и всички новоселяни с празника на общината. След водосвета музикален поздрав поднесоха самодейки към Народно читалище „Земеделец“ – с. Ново село.
Един от най-чаканите моменти за всички присъстващи на ритуала е моментът, в който „старият“ Трифон символично предава „щафетата“ на „младия“ Трифон. Тази година в тези роли влязоха съответно Андрей Димитров и Тони Белячин, който, вземайки лозарската ножица от „стария“ Трифон, заряза лозата, пожелавайки: „Дай Боже, помогни Боже и благослови Боже здраве, късмет и берекет за вси трудолюбиви лозаре, винаре и за всички хора“.
По традиция, лозето заряза и кметът на община Ново село Георги Стоенелов, който сподели, че има една традиция – взима за вкъщи две лозови пръчки, които поставя на оградата и ги хвърля след като мине гроздоберът. „Като винари, като лозари, като хора от Ново село обичаме този поминък, радваме се на него и най-вероятно без него не можем. Няма новоселянин, който да няма, малко или много, вино вкъщи, но достатъчно, за да му стигне на него и за да посрещне гости“, отбеляза кметът, като пожела на всички новоселяни здраве, берекет и успехи.
След ритуала домакини и гости се насочиха към новата изба „Ново село“, която беше тържествено осветена. Това е петата изба, която се открива на територията на община Ново село, отбеляза кметът Георги Стоенелов. Той изрази радостта си, че собствениците на новата изба сериозно са се захванали с това начинание.
„Има напредък по отношение развитието на лозарството в община Ново село и то се дължи не толкова на частните стопани, а на гроздопроизводителите и винопроизводителите. В община Ново село е имало около 20 000 декара лозя, после достигна един минимум, слезна до към 10-11 000 дка, но сега виждам, че площите започват да се разрастват. Което говори, че новоселяните започват да се връщат към този поминък – защото това ни е поминък, след рибарството е производството на грозде и вино. Радостното е, че виждам млади хора, което говори, че интересът към този поминък се предава на младите хора от бащи и майки, баби и дядовци“, подчерта кметът на Ново село.
Той сподели, че би било хубаво, ако Ново село успее да пробие на пазара със сорта, с който този регион е станал известен, а именно с „Новоселска гъмза“. „Според мен ние ще успеем. Защото няма друг избор за този регион. Лозарството в община Ново село ще се развива и занапред“, категоричен беше кметът Георги Стоенелов.
НИЕ