Кметът на община Кула: Всичко което може и позволява тази обстановка, го вършим

Сподели: 

Община Кула ще поеме разходите за снимките за албума и заснемането на видео, които ще си направят абитуриентите – това е решил Общинският съвет на последното си заседание. “Община Кула го прави всяка година –  подпомага финансово зрелостниците за направата на албума и за видеото, които си правят абитуриентите. В момента сме в такава ситуация, че не се знае дали ще има абитуриентски бал, но децата все пак се надяват след месец, два да си го направят“, каза за вестник „НИЕ“ кметът Владимир Владимиров.
Общинският съвет в Кула е разгледал и прел Стратегия и План за общинския сграден фонд по мерките за енергийна ефективност, които трябва да се изпълняват до 2030 г. „Направено е енергийно обследване на по-голяма част от сградите, които са общински фонд. На заседанието общинските съветници бяха запознати  къде и какви мерки вече са приложени по енергийна ефективност и какво трябва да се прави в следващия период“, посочи кметът на община Кула.
На заседанието на ОбС е разгледан и отчета за първото тримесечие на Районното полицейско управление в Кула. Общинските съветници са дали съгласие да бъдат отдадени под наем чрез търг земеделски земи. Друга точка в дневния ред на провелото се редовно заседание е била за  определяне на участник в Общото събрание на акционерите на МБАЛ „Света Петка“ във Видин.
Извънредното положение в страната се е отразило финансово на Община Кула. „Към края на април месец постъпленията са паднали със сто и тридесет хиляди лева, което е значителна сума. Надявам се напред във времето през годината тенденцията да се обърне и всъщност да може да бъде изпълнен бюджета в приходната си част. Защото в противен случай ще се наложи да се прегласува бюджетът и да се види, кое е по-неотложно и с кое евентуално ще може да се лиши Общината предвид създалата се обстановка. Но смятам, че занапред в годината ще бъде компенсирано това изоставане в събираемостта и ще можем да изпълним бюджета“, каза Владимиров.
Проектът за изграждането на спортната зала в Кула се е забавил заради въвеждането на извънредното положение в страната, съобщи кметът на общината. „Проектантите не успяха да завършат в срок и съгласуванията, които са необходими по изграждането на спортната зала, за да бъде одобрен проекта. За съжаление няма да могат да се случат нещата в тази календарна година, но така или иначе почти са готови проектантите с проекта и продължаваме. В крайна сметка отново тези два-три месеца, които бяха в извънредно положение, се отразиха. По-бавно се работеше, по трудно, защото колкото и да се работи дистанционно в една администрация, в случая проектантското бюро, нещата не вървят със същото темпо“, посочи Владимиров.
Бавят се и други проекти на Община Кула. Очаква се съгласуване от Фонд „Земеделие“ за асфалтиране на улична мрежа по програмата за развитие на селските райони. „Пет улици са по този проект, на стойност около 850 хиляди лева. Надявам се да стане скоро, за да може да се работи през месеците с хубаво време“, каза Владимиров. Текат процедури по стартиране на закриването на бившето незаконно сметище за твърди битови отпадъци, съобщи още кметът на Кула.
„За тези три месеца успяхме да завършим процедура за доставка на съдове за биоразградими отпадъци. Има избран изпълнител, подписан е договор, някъде около 20 юни очаквам да бъде направена доставката на кофите“, каза Владимиров. Община Кула има сключен договор и за изграждане и обслужване на система за разделно събиране на отпадъци от опаковки с ЕКОПАК. В града на седем места са разположени цветните контейнери за разделно събиране от домакинствата, търговски и административни обекти.
Зацветяването се извършва в срок, въпреки затрудненията, които са срещнали от Общината заради разсадниците за цветя, които не са успели да засадят семена поради липса на такива, каза Владимиров. „Трудно намерихме необходимия брой коренчета и цветя, които всяка година се засаждат“, посочи кметът. Косенето на тревните площи, детски площадки и паркове, дезинфекцията срещу акари и други паразити се извършва навреме, съобщи той. „Всичко което може и позволява тази обстановка, го вършим. Постепенно ще набираме скорост, за да заживеем в обичайния ритъм, който беше преди 13 март, когато започнаха всички ограничителни мерки“.
Кметът на община Кула разказа, че общинската администрация съвместно с БЧК раздават хранителни помощи на нуждаещи се. „От начало бяха 30 човека, след това още 50, които получиха пакети с хранителни продукти. Това също е помощ за тези, които са срещнали затруднения и за известен период от време да бъдат освободени от някакви средства, за да могат да посрещат други нужди“, посочи Владимиров.
Той подчерта, че  на дневен ред стои опазването на населението - да няма нови заразени с коронавирус, защото е имало значителен брой положителни проби за такъв малък град като Кула. „Всичко каквото зависи и е по възможностите на администрацията ще бъде направено“, категоричен е кметът на Кула.
НИЕ