Кметът на Ружинци Александър Александров: Общината работи, всичко вършим на 100%

Сподели: 

НИЕ“: Г-н Александров, след като стана ясно, че мъж от село Дреновец е заразен с коронавирус, има ли напрежение сред жителите на населеното място, а и на общината като цяло?

Александър Александров: Спокойна е ситуацията. Има и притеснени хора, има и нагнетяване на напрежението, но си мисля, че постепенно нещата утихват. И хората започват да проумяват какво точно се е случило. В началото не вярваха, че това нещо може да се случи и тук, защото нашите села са малки, а и завърналите се от чужбина и подложени на карантина хора са общо 23 за цялата община, част от тях отпаднаха, тъй като изтече срокът на карантината, и сега са останали 17, включително съпругата на заболелия. Хора под карантина няма в Динково, Дражинци, Роглец и Белоптичене – в останалите населени места има или е имало поставени под карантина хора, но от тях никой досега не е имал симптоми. А хората се притесняваха от тях, че нарушавали карантината. Но се оказа, че не нарушават карантината, а най-вероятно има други лица, върнали се преди постановяването на задължителна карантина за пристигащите от редица държави.

Мъжът, който е заразен не е пътувал, дали през този период два или три пъти е ходил до магазина, през останалото време жена му е пазарувала и то не е ходила всеки ден по три пъти до магазина, например. Но, както казах, вероятно има преносители на заразата, които нямат симптоми и не са установени. Веднага започнаха обвинения към семейството, към децата на тези хора, но те са идвали преди много време, последно около почивните дни на 3 март. Не бива да търсим как да очерним някого, да му турим клеймото „виновен“ или пък „прокажен“, недай си боже, да го анатемосаме и да изкараме цялото си нещастие върху него. Не трябвало да излиза от вкъщи – ами той не е излизал чак толкова. Има хора, щъкали много повече по улиците – което в тази ситуация не е нормално, пък са здрави.

Ние вече 20 дена обясняваме, разпространяваме листовки, кола обикаля селата и с високоговорител се напомня на хората какви мерки трябва да се предприемат както по отношение на личната хигиена, така и относно ограничаване на излизането от вкъщи. Но винаги има хора, които не се вслушват. Мислят си, че са недосегаеми, че са вечни, а не е така – ние сме толкова крехки. Не вярваха, че вирусът ще дойде и при нас, но ето че дойде.

НИЕ“: В тази извънредна ситуация как Община Ружинци помага на хората, които са трудноподвижни, болни, самотноживеещи?

Александър Александров: От 1 април в Община Ружинци има нова социалната услуга – „Домашен/домашна помощник/помощница“ по Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“. Програмата е насочена към обгрижване на хора, които не попадат в обхвата на съществуващите към момента мерки и програми, включително на механизма „лична помощ“. Назначихме 44 лица на 4 часа, които ще се грижат за 112 лица над 65-годишна възраст, като социалната услуга ще продължи до 31 декември 2020 г. Обгрижваните от домашните помощници жители на община Ружинци са хора, навършили 65 години, които живеят сами и/или нямат близки и роднини, които да им оказват подкрепа и са в невъзможност за самообслужване, тоест не могат самостоятелно да задоволяват своите ежедневни потребности от битов характер (пазаруване, приготвяне на храна, хранене, поддържане на лична хигиена и хигиена на дома). За домашните помощници сме осигурили маски, ръкавици.

Това не обхваща всички нуждаещи се от подкрепа. От подадените заявления в резерв към днешна дата са 25 лица, за които ще бъдат търсени допълнителни начини и средства за подкрепа. Очаква се през месец май 22 лица да ползват нова социална услуга „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“, за тях са предвидени над 35 000 лв. от ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

Социалната ангажираност на Общината към самотните и възрастни лица е приоритет на управлението ни. Към 1 април 2020 г. са назначени 46 лица по механизма за лична помощ, които се грижат за същия брой потребители с необходимост от чужда помощ. Така в рамките на двете услуги към момента 90 лица обгрижват общо 158 нуждаещи се жители на община Ружинци. Като съпоставка, към края на 2019 г. работеха 74 асистенти, които се грижеха за 135 лица, тоест имаме увеличение и на асистентите, и на потребителите.

И кметските наместници, и кметовете помагат – на тях им се обаждат хората, когато имат някаква еднократна нужда от помощ, например някой да им донесе лекарства. Има и доброволци, които са готови да бъдат включени, ако има нужда от по-сериозна помощ, ако се стигне до налагане на по-строги мерки.

НИЕ“: Как е организирана работата на общинската администрация и на общинските и държавни служби в Ружинци?

Александър Александров: Още от самото начало ние взехме мерки за дезинфекциране не само на сградата на общинската администрация, но и на сградите на Кметствата и на обществените служби – Бюро по труда, социални грижи, местната структура на Дирекцията по земеделието и горите, дори пощата. Днес отново доставиха препарати за дезинфекция, така че имаме и в резерв. Раздали сме маски.

Имаме 57 лица с ТЕЛК, с увреждания, които са назначени на работа до 1 декември – тези от тях, които са с белодробни заболявания, дихателни проблеми, сме ги оставили в къщи, като едни работят дистанционно, други са пуснати в отпуска. Над 20 служители от края на миналия месец досега са пуснати в отпуск, те като се върнат, други ще излязат отпуска – така до минимум сме намалили хората, работещи в общинската администрация и в кметствата.

Достъпът на външни лица е ограничен. Никой без маска не се допуска в сградата на общинската администрация и в кметствата. Граждани идват само за спешни, неотложни услуги или документи, още при влизането им заявленията и молбите се взимат и се разпределят при съответните служители в администрацията, така че да няма ненужно движение на хора по етажи и кабинети. Пак на първия етаж се заплащат и всички данъци и такси.

НИЕ“: Предполагам следите как протича обучението на учениците в община Ружинци в тази ситуация?

Александър Александров: Разбира се. Все пак по професия съм учител, интересувам се от това, а вкъщи имам и ученик, така че имам наблюдения от първа ръка. Мнението ми е, че се намери една отлична форма за спасяване на положението. Винаги е имало отлични ученици и слаби ученици, винаги е имало можещи и неможещи, винаги е имало ученици, учещи с желание и без желание. Но дават резултат усилията на директорите на училища и на голяма част от учителите, които работят с децата, като намират разнообразни начини за това.

В община Ружинци не всеки има компютър, таблет или телефон с мобилни данни, на много места е и много слаб сигналът на мобилния интернет. Това затруднява преподавателите. Намират се обаче други начини за работа – например учителите използват система с тестове и домашни работи, които раздават на своите ученици, като задачите се предават на кметския наместник, той ги предава на родителите, след това по обратния път задачите са връщани на учителите за проверка.

Мисля, че тук няма нищо фатално. Има време да се завърши нормално учебната година. Дали дванадесетокласниците ще завършат на 15 май, на 15 юни или на 1 юли според мен няма никакво значение – университетите ще ги чакат. Не трябва да се пришпорват нещата, не бива да се отчайваме или сърдим! Няма да има нулева година. Но по-важното е, че на децата започва да им харесва този модел на обучение. Има и един друг положителен ефект – родителите станаха по-активни, по-ангажирани, тъй като особено на по-малките деца им е трудно и трябва родителят да помага и да комуникира всеки ден с учителя. Ако тази ангажираност на родителите продължи и след края на извънредното положение, мисля, че това ще е добре за учениците.

НИЕ“: Продължава ли работата по проекти или в извънредното положение, в което се намираме, тези дейности вървят трудно?

Александър Александров: Не мисля, че има проблеми. Например, върви постоянна кореспонденция с Държавен фонд „Земеделие“ във връзка с проекта за изграждане и подмяна на водопровод в Бело поле и Ружинци, за да стигнем до подписването на договора за финансиране на този проект.

По отношение на капиталовите разходи за ремонтни дейности, бяха обявени няколко обществени поръчки, предстои избор на изпълнители. Имаме три проекта по Програмата за развитие на селските райони, които са за рехабилитация на улици и тротоари, за спортна инфраструктура – спортни площадки, и за направа на паркове. Предстои да обявим и обществена поръчка за инженеринг за строителство на физкултурния салон в училището в Ружинци, стойността на инвестицията е 580 000 лв. – вероятно за 15 септември няма да е готов физкултурният салон, но важното е, че ще стане, ще го има! И ще се ползва от учениците. Ние рано или късно ще излезем от тази криза.

Вървим по план – независимо от всичко ние си имаме запланувани неща, които трябва да свършим. В крайна сметка държавата не е „умряла“, държавата работи, Община Ружинци също работи, всичко вършим на 100%.

Разговора води ТЕОДОРА Макавеева