Кметът на Ружинци: Можем да се похвалим със сериозни придобивки в социалната сфера, образованието, инфраструктурата

Сподели: 

„НИЕ“: Г-н Александров, как бихте определили изминалата 2023 година – каква беше тя за Община Ружинци? Кои най-значими успехи от изминалите 12 месеца бихте посочили?

Александър Александров: 2023 година беше една от успешните години за Община Ружинци като инвестиции и възможности за бъдещо финансиране на общината. Бяха реализирани много неща. Един от важните проблеми, който трябваше да бъде решен, това е възстановяването на пътя от Черно поле за Е79 и Ружинци. С постановление на Министерски съвет получихме първата половина от необходимите средства – 2 240 000 лева. Изпълнихме в срок участъкът, който за тези пари можем да направим – това са около 2,9 километра път, на три слоя асфалт, с канавките, направа на нова основа (легло) на пътя. Когато приехме обектът и отчетохме изпълнението на тази част, ни бяха преведени и другата половина от парите. Започнахме да работим от няколко дни, но времето вече се влошава – идва зима, и ще замразим за няколко седмици работата на обекта. И след Нова година, когато времето вече позволява, ще подновим работа. Но това е един проблем, който дълги години чакаше да бъде решен – вече е започнало неговото разплитане и неговото решаване. И това е едно от основните постижения през изминалата година. 

Освен това през тази година успяхме да кандидатстваме по Програмата за развитие на селските райони и бяхме одобрени за финансиране за близо 2 800 000 лв. за 12 улици в пет населени места в общината, които ще бъдат ремонтирани през следващата година. Това също е голям успех. 

В крайна сметка 2023 година беше успешна и заради това, че в сферата на социалните услуги продължи предоставянето на „топъл обяд“ – 550 човека, които получават обяд. Предоставяме и много други социални услуги – „Грижа в дома“, „Асистентска подкрепа“. През цялата година работихме по младежката програма за заетост – кандидатствахме и получихме бройки, така че да намалим безработицата. И вече не сме на първо място в България по безработица, което е показателно. 

Успяхме да ремонтираме няколко сгради на кметства – в Плешивец, в Дражинци, вътрешните ремонти в Черно поле; на клуба на пенсионера в Гюргич също направихме ремонт на помещенията. През годината направихме ремонт и на детската градина в Дреновец. Кандидатствахме с проект за детската градина в Ружинци, но не бяхме финансирани. Отново подаваме документи за друго финансиране и по други програми и се надяваме през следващата година и този ремонт да се случи. Асфалтирахме тротоари в Дреновец и Ружинци, подобрихме визията на селищния пазар в Ружинци, който е с вековна история – там направихме по-големи асфалтирани пространства, за да осигурим по-добри условия и търговците вече да не стоят на улицата, което създаваше предпоставки за инциденти. Ремонтирахме частично коридора и една от стаите на читалище „Здравец“ в Дреновец. 

Закупихме два буса – 18-местен и 9-местен за нуждите на общинската администрация и за нашите ученици. Получихме нов автобус от Министерството на образованието за училището в Дреновец. Монтирахме 13 информационни дисплея върху сгради на кметства и читалища. Завършихме ремонтът на площада пред читалището в село Ружинци – облагородяване, подмяна на настилката, много нова растителност, модерно соларно LED осветление. Получи се много красиво. Изградени бяха два малки водопровода – в кв. „Дъбрава“ в село Гюргич и на една улици в село Динково. Това не е малко като дейности през годината. Можем да се похвалим със сериозни придобивки в социалната сфера, образованието, инфраструктурата. 

„НИЕ“: Какви са приоритети за 2024 година? 

Александър Александров: През следващата година и като цяло през настоящия мандат, който вече започна, насочваме своите усилия към подобряване на благосъстояние на жителите и на инфраструктурата в малките населени места. Което ще рече например подобряване на осветлението в тези села. Досега реализирах проекти в големите села – Дреновец, Ружинци, Бело поле. Сега ще направим проектиране и за по-малките села. Ще направим и проекти за водоснабдяване в няколко населени места – един квартал в Дреновец, в който никога не е имало водопровод, възстановяване и подмяна на старите етернитови водопроводни тръби в Плешивец, Дражинци, Белоптичене, Черно поле, и нов водопровод в село Роглец – малко селце, в него живеят около 20 човека, които никога не са имали питейна вода. Ще отделим средства за необходимото проектиране, така че да имаме проектна готовност и да кандидатстваме по различните мерки и програми, които се отварят през следващата година. А първата, която ще стартира, това е Програмата за развитие на селските райони, след това – Планът за възстановяване и устойчивост, след това – концепциите по интегрираните териториални инвестиции. Без готови проекти няма как да се надяваме, че ще бъдем конкурентоспособни на другите общини. Така че сега ще направим проектирането, за да можем при първа възможност да кандидатстваме с готовите проекти. 

На следващо място предвиждаме проектиране на сгради за създаване на центрове за настаняване от семеен тип за хора с различни увреждания, чието разкриване ние имаме като ангажимент съгласно Областната карта на социалните услуги – според нея ние ще трябва да разкрием десет нови социални услуги до 2026 година. За целта обаче стари общински сгради – бивши училища или други общински сгради, трябва да бъдат преобразувани в такива центрове, за което са нужни проекти. Така че думата „проектиране“ ще бъде ключова през следващата година. 

Друга ключова дума ще бъде „асфалтиране“. Ние вече имаме подадено искане до министерство на финансите за ремонти на водопроводи, на улици, както и на една сграда-за център за настаняване от семеен тип. И ако това бъде финансирано, през 2024 година се надявам да имаме нови минимум 6-7 километра улици асфалтирани в селата, което ще бъде наистина една бърза стъпка към модернизирането, към подобряването на благосъстоянието на хората, към създаване на нормални условия за живот в селата. Първите проекти, с които кандидатствахме по Програмата за развитие на селските райони и в последствие реализирахме, бяха за асфалтиране на улици в пет по-големи населени места, като целта беше да отговорим на условията за брой население, за да получим повече точки при оценката на нашите проекти. Но сега вече ще обърнем внимание и на по-малките села – затова, както казах, приоритетът ни ще бъдат малките населени места през следващата година и през целия мандат. 

„НИЕ“: Започна ли подготовката на бюджета за следващата година и кои ще са приоритетите в капиталовата програма?

Александър Александров: Разбира се, от месеци работим по списъка с капиталови разходи, по разчетите на средствата. Както казах, отделяме пари за проектиране. Предвиждаме реализиране на спортна площадка в Гюргич. Кандидатстваме, чрез училището, за спортна площадка в училището в Дреновец. Нови кътове за отдих в селата, проектиране на подмяна на осветлението в малките населени места – и това е залегнало. Ще подготвяме проектирането за три параклиса, които трябва да започнем да правим поетапно – в Динково, Черно поле и Дреновец. Трябва да направим и две огради – едната на мястото, където ще има параклис в Дреновец, в Динково. Както и ще заложим 120 000 лева за асфалтиране на тротоари в района на ритуалните зали в Дреновец и в Ружинци. Имаме предвидени и ремонти на Кметство Дреновец – изграждане на нови тоалетни, ремонт в коридорите, там не са правени подобни ремонти от години, но ще бъде необходимо по-сериозно проектиране в тази насока. 

„НИЕ“: Готова ли е Община Ружинци за зимата?

Александър Александров: От тази гледна точка през годините съм си свършил работата. Закупихме си миналата година камион с дъска и песъкар. Имаме си фадрома и трактор, които са оборудвани с дъски за снегопочистване. Имаме договор със земеделци, които да помагат. Имаме договор за зимното поддържане на третокласната пътна мрежа. Така че всичко, което е необходимо, сме го направили. 

Разбира се, случват се непредвидени неща. Преди две седмици изгърмяха трафопостове, села останаха без ток, на някои места по три-четири дена нямаше електричество. Това са независещи от нас неща. Макар че сме предприели мерки, за да подсигурим работата на общинската администрация – от миналата година тя е с професионален дизелов агрегат, който, в случай на авария и прекъсване на тока, веднага се включва и общинската администрация може да работи без прекъсване. По този начин предоставянето на услуги на жителите не зависи от метеорологичните условия.

„НИЕ“: Какво си пожелавате да се случи за община Ружинци през следващата година и какво е пожеланието ви за жителите на общината?

Александър Александров: За общината винаги съм пожелавал само едно – средства и проекти. Проекти, с които да кандидатстваме успешно и средства, които да влизат в нашата община. Пожелавам на себе си най-вече здраве и кураж това, което съм замислил да го изпълня и това, което съм обещал да го реализирам. За да докажем, че и третият мандат ще бъдем успешни, защото хората повярваха в нас, хората ни гласуваха доверие и в името на това трябва да продължим заедно да развиваме нашата община. Пожелавам на всички жители на община Ружинци много здраве, много късмет, дълголетие и любов в семейството. И, дай Боже, да бъде мирна, успешна и плодородна 2024 година и да се умножават успехите на нашата община!

Разговора води МАРИЯ Петрова