Книгата „Аз не бях политик“ на проф. Огнян Герджиков бе представена във Видин

Сподели: 

Във Видин снощи (18 май) бе представена автобиографичната книга на проф. Огнян Герджиков „Аз не бях политик“.    Събитието, което се организира със съдействието на Община Видин, събра в залата на Общинския съвет много юристи, общественици, представители на културни институти и граждани. Всички те се насладиха на едно истинско литературно-музикално представление. Сред гостите бяха и кметът д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова.
Видин бе 34-ият град, в който проф. Герджиков представя книгата си „Аз не бях политик“. Видинският кмет приветства автора с „добре дошъл“ в нашия старопрестолен град. „Проф. Герджиков не е само невероятен учен и политик, но и невероятен човек, в което ще се уверят тези, които прочетат книгата му“, каза д-р Ценков, като пожела успех на събитието.
Председателят на 39-ото Народно събрание проф. Огнян Герджиков благодари на кмета за хубавите думи и сподели, че се радва да бъде във Видин. Той разказа как се е стигнало до написването на книгата „Аз не бях политик“, която разкрива пред читателите житейския път на проф. Герджиков преди да излезе на политическата сцена, както и интересни истории от „кухнята“ на политиката.
„Голямата изповед на един честен човек“ и „полифонична“ – така определи книгата нейният издател и редактор Ана Боянова. Причината е, че на страниците на автобиографичния труд се преплитат гласовете на проф. Герджиков от различни периоди в живота му – както на любопитния юноша, с интереси към спорта, музиката и поезията, но избрал да следва право, така и на политика, който след гласуването на оставката му като председател на парламента е изпратен с аплодисментите и на съпартийците си, и на опозицията. Прожектираните по време на събитието архивни кадри върнаха присъстващите именно към заседанието на Народното събрание от 4 февруари 2005 г., когато проф. Герджиков е свален от председателския пост – решение, което той приема с достойнство, казвайки от трибуната „аз не съм безгрешен, но няма от какво да се срамувам, съвестта ми е чиста“.
Събралите се на представянето имаха възможност да чуят и откъси от книгата, разкриващи тънкото чувство за хумор на проф. Герджиков. Те бяха прочетени от самия автор, както и от Емил Калев – другият издател на книгата. Освен издатели, Калев и Ана Боянова са и чудесни изпълнители, които с песните си внесоха музикален акцент от Средиземноморието. За артистичната атмосфера допринесе и участието на актрисата Ивана Джеджева, както и на обичания поет Недялко Йорданов, който прочете свои стихотворения, посветени на Огнян Герджиков.
След края на представянето проф. Герджиков разговаря с видинските граждани, които се възползваха от възможността да се сдобият с екземпляр от книгата „Аз не бях политик“ с автограф на автора.