Коалиция ГЕРБ-СДС печели парламентарните избори

Сподели: 

Коалиция ГЕРБ-СДС събира най-голям процент от гласовете на българските граждани, които отидоха до урните в изборния ден. Подобно на изборите през ноември 2021 година и сега се очертава 7-партиен парламент и трудно сформиране на коалиция, особено на фона на първите коментари на някои от партиите.
По данни на социологически агенции при 100% извадка от паралелното преброяване, ГЕРБ-СДС получава малко над 25% от гласовете. „Продължаваме промяната“ остава втора, с около 20% електорална подкрепа. Така първите двама от предходните избори си сменят местата. Силен резултат постига ДПС, която се нарежда трета с между 14 и 15%. Голям възход бележи партия „Възраждане“, която удвоява резултата си от преходните избори, постигайки около 10%. Продължава електоралният срив за БСП, която остава пета с 9%. Шеста се нарежда „Демократична България“, с над 7%. 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание прескача и „Български възход“ на Стефан Янев. „Има такъв народ“ обаче по всичко изглежда, че ще остане извън Парламента.
Подобно разпределение на гласовете очертава трудно сформиране на коалиция, особено предвид първия коментар, който дойде от страна на лидерите на „Продължава промяната“ Кирил Петков и Асен Василев. Петков посочи, че уважават избора на хората и че сега ГЕРБ носят отговорността да сформират правителство. Стана ясно обаче, че бъдеща коалиция няма да включва „Продължаваме промяната“. „Ние обещахме на нашите избиратели, че коалиция с ДПС и ГЕРБ няма да бъде направена. Ние обещахме това преди изборите и ще си спазим обещанието“, заяви Кирил Петков. А Асен Василев допълни: „Българският народ ни отреди място на опозиция“.
Трябва да има мислене и съждение, преди говорене – това бе лаконичният първи коментар, който дойде от редиците на ГЕРБ-СДС, направен от заместник-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев. Друг представител на партията – Тома Биков, каза пред журналисти, че от ГЕРБ не коментират възможности, а факти, затова днес няма да говорят за бъдещи коалиции и евентуални партньори.
Първата политическа сила, която даде официална пресконференция, беше ДПС. Изборният резултат показва, че за пореден път българските граждани не овластяват никоя партия да управлява самостоятелно, отбеляза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. „Българските граждани изпратиха силен сигнал, че политиците в България трябва да си говорят, да имат диалог, да търсят коалиция помежду си в името на решаването на проблемите на хората. Знакът на избирателите е, че България трябва да има стабилно мнозинство в следващото Народно събрание, което от своя страна да излъчи стабилно правителство, за да има сигурност за страната, за да има сигурност и за българските граждани“, каза лидерът на ДПС. Хората искат диалог и нормалност, а не разделителни линии, допълни той. „Затова нашият призив към всички лидери на политически партии, които ще бъдат в 48-ото Народно събрание, е да преодолеят егото си и в името на преодоляването на множеството кризи и в името на решаването на проблемите на хората, да търсят обединението“, заяви още Карадайъ.
Първата реакция от страна на ръководството на „Демократична България“ беше в социалните мрежи. Съпредседателят на коалицията Христо Иванов написа в профила си, че ще изчакат окончателните резултати утре, преди да коментират по същество. Написаното от него съдържа обаче скрита критика към бившия коалиционен партньор „Продължаваме промяната“, от където отказаха съвместно явяване на изборите: „След тези избори, до които многократно предупреждавахме, че не бива да се стига, получаваме още по-фрагментиран парламент. И, за съжаление, идва ред всички да платим цената за политическата недалновидност, тласнала страната ни към поредните предсрочни избори и пропуснала възможността за навременно обединение на партиите на промяната“.
След коментарите на първите три политически сили може би е добре да обърнем внимание на нагласите на българските граждани. Данните на агенция „Алфа Рисърч“ показват, че според повече от 80% от българите партиите трябва да направят компромиси в името на формирането на стабилно правителство. Остава да видим дали това ще бъде чуто от политическата класа.