Когато избереш да правиш нещо, което обичаш, си щастлив цял живот

Сподели: 

Към каквато и професия човек да се насочи, важното е да влага сърце и работата да му доставя удоволствие, тогава ще постигне успех и ще бъде щастлив – този съвет дадоха професионалисти от различни сфери на седмокласниците от ОУ „Любен Каравелов“ – Видин. Пред учениците, на които им предстои да решат къде да продължат своето образование в гимназиален етап, за своите професии разказаха представители на различни браншове: банкерство, строителство, електроника, фризьорство, ресторантьорство - професии, които могат да се изучават във видинските професионални гимназии.
Инициативата за тази среща е на Регионално управление на образованието – Видин и Центъра за подкрепа на личностното развитие и цели да помогне на учениците по-лесно да направят избора къде да кандидатстват след 7-и клас. А със събитието в ОУ „Любен Каравелов“ беше поставено началото на серия такива срещи, целящи да запознаят учениците със специалностите и профилите, които предлагат професионалните и профилираните гимназии във Видин.
Ива Нинова и Никола Нинов, управители на банки във Видин и бивши възпитаници на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, където се предлагат професии с икономическа насоченост, разказаха за професията на банкера. „Професията, която в момента работя, е много интересна и акумулира в същото време много знания и качества, които започват да се трупат в точно този етап, който на вас ви предстои догодина да започнете – а именно, гимназиалното образование“, обясни Ива Нинова, която разказа за различните позиции в една банка. „Късметът е нужен, но знанията, които ще усвоите в следващите години, завършвайки средното си образование, са основата за едно бъдещо кариерно развитие“, категоричен беше и Никола  Нинов. „Към каквато и специалност да се насочите, просто следвайте своите мечти, своите интереси, за да бъдете успешно реализирани личности в живота“, допълни банкерът.
Представителката на Камара на строителите в България Марияна Иванова разказа за сухото строителство – специалност, която се предлага в Професионална техническа гимназия „Васил Левски“. „Сухото строителство е иновативна и много модерна технология за подобряване качеството и външния вид както на новостроящите се сгради, така и на съществуващи вече“, заяви Иванова. Тя обясни, че едно от предимствата на сухото строителство е, че се работи вътре в помещения, без мокри процеси и макар че повече мъже се насочват към професията, в нея могат да се реализират и жени.
Явор Асенов, който се занимава с електронни системи и оборудване на  автомобили, говори за мехатрониката – друга професия, която ПТГ „Васил Левски“ предлага. „Всички съвременни автомобили са оборудвани с електронни системи, а сама по себе си професията е интересна и предлага възможности за развитие“, заяви Асенов. „Която и професия да изберете, аз мога да ви пожелая успех в живота“, каза той на учениците.
Фризьорката Ани Атанасова посочи, че едно от предимствата на нейната професия, която се предлага като специалност в Професионална гимназия „Михалаки Георгиев“ е, че всеки сам определя работното си време и хората, с които ще работи. Винаги ще има нужда от фризьори, категорична беше тя и допълни, че фризьорството е професия, при която, доставяйки щастие на клиента, самият ти си щастлив и удовлетворен. „Успех на всички, дано изберете подходящото нещо, защото когато избереш да правиш нещо, което обичаш, си щастлив цял живот“, каза Ани Атанасова на седмокласниците.
На свой ред Иво Вълов разказа пред учениците, че е завършил ПГТ „Михалаки Георгиев“ в паралелка, дала му възможност да избере реализация като готвач, барман или сервитьор. Избрал да бъде сервитьор и не съжалява, защото тази професия му дала възможност да живее в над пет държави и да работи в елитни ресторанти. „Ресторантьорството и хотелиерството е сфера, в която може да се изграждате – това е професия, в която може да започнете като готвач или сервитьор в заведение и да дойде момент, когато вие сами да решите да си отворите свое място“, обясни Иво Вълов. И посъветва седмокласниците: „Идеята е да давате сърце и душа в това, което правите. Вие сами ще изберете по кой път ще поемете. Дали ще станете банкери, дали ще се занимавате със строителство, или с автомобили, дали ще станете фризьори, може да станете и рали пилоти или космонавти – важно е да влагате сърце и душа“.
НИЕ