Колко са кандидатите за кметове в общините във Видинско?

Сподели: 

Предизборната кампания официално започна. До първия тур на местните избори остава по-малко от месец. На някои места изборната битка се очертава да бъде люта и на този етап е трудно да се прогнозира кой ще излезе победител. На други места изходът изглежда предрешен. Но все пак нека видим колко кандидати са се устремили към кметския пост в общините в област Видин. 

Община Видин

Единадесет са кандидатите за кмет на община Видин, регистрирани в Общинската избирателна комисия. Общо 12 партии и коалиции, три местни коалиции и един инициативен комитет – за издигане кандидатурата на кмет на село Антимово, са регистрирали свои кандидатски листи, става ясно от решенията, публикувани на сайта на Общинската избирателна комисия във Видин. Общо 300 кандидати за общински съветници ще се борят за 33-те места в местния парламент във Видин. В 20 от 33-те населени места в общината ще се проведат избори за кмет на кметство, като навсякъде кандидатите са по двама или повече. 

Общо 121 ще са избирателните секции в общината, като бройката не е окончателна, тъй като в нея не влизат подвижните секции, които тепърва ще бъдат формирани. В 92 секции ще се осъществява и машинно гласуване. По предварителни данни, в община Видин има 54 807 избиратели.

Община Белоградчик

Петима кандидати за кмет ще се борят за гласовете на жителите на община Белоградчик. Те са издигнато от три партии, една коалиция и една местна коалиция. Шест политически сили са регистрирали Общинската избирателна комисия в Белоградчик свои листи с кандидати за общински съветници. Само двама са кандидатите за кмет на село Рабиша. 

Община Бойница

Най-малко са кандидатите за кметове в най-малката община в област Видин – Бойница. Там само двама кандидати ще се борят за кметския пост. Любопитен факт е, че по-голям брой – трима, са кандидатите за село Раброво, което е единственото населено място на територията на община Бойница, където ще се гласува за кмет на кметство. Една партия и две коалиции са регистрирали свои листи с общински съветници. 

Община Брегово

Петима са кандидатите и за кмет на община Брегово. С една повече – шест, с регистрираните в общинската избирателна комисия листи за общински съветници. 

Община Грамада

Само двама са кандидатите за кмет на община Грамада. Двойно повече – четири, са регистрираните кандидатски листи за общински съветници. В нито едно от населените места на община Грамада няма да се проведат избори за кмет на кметство, тъй като не е изпълнено условието за минимален брой жители.

Община Димово

Петима влизат в надпреварата за определяне на следващия кмет на община Димово. В предизборната битка влизат две дами и трима мъже. В Общинската избирателна комисия в Димово са регистрирани и седем листи с кандидати за участие във вота за опфределяне на състава на бъдещия Общински съвет. 

Община Кула

Четирима ще се борят за кметското място в пограничната община Кула. Там има всички предпоставки след изборите да видим силно фрагментиран местен парламент. Причината е, че свои листи с кандидати за общински съветници са регистрирали девет политически сили. 

Община Ново село

Силен интерес към кметското място има в община Ново село. Там за поста ще се борят шестима кандидати. Любопитен факт е, че има превес на нежния пол – към кметския пост в Ново село са се устремили четири дами. Значителен брой са и регистрираните листи с общински съветници – осем. 

Община Макреш

Още на първия тур на 29 октомври ще стане известен следващият кмет на община Макреш. Причината е, че там кандидатите за поста са само двама. Слаб интерес има и към изборите за местен парламент – едва три са регистрираните кандидатски листи за общински съветници. В надпревара за влизане в местния парламент ще участва и един независим съветник. 

Община Ружинци

Само двама кандидати ще се изправят един срещу друг в кметската надпревара в община Ружинци. Мъж и жена влизат в предизборната битка там. Любопитен факт е, че значително по-голям интерес изглежда, че има към изборите за кметове на кметства, където кандидатите са по-голям брой – например в Бело поле за поста кмет на кметство ще си съперничат петима претенденти. По-значителен интерес има и към местния парламент – регистрираните листи с кандидати за общински съветници са шест. 

Община Чупрене

Четирима са претендентите за кмет на община Чупрене – издигнати са две партии, една коалиция и една местна коалиция. Шест са регистрираните в Общинската избирателна комисия кандидатски листи за общински съветници. 

Какъв ще е изходът от изборните битки – за част от общините ще научим още на 29 октомври. За повечето обаче най-вероятно ще трябва да изчакаме вторият тур, който ще се проведе седмица по-късно. 

НИЕ