Колко ще продължи транспортният кошмар в Северозапада след затварянето на отсечката Мездра – Лютидол?

Сподели: 

Колко ще продължи транспортният кошмар в Северозапада след затварянето на отсечката Мездра – Лютидол? Въпрос с повишена трудност. Едно е сигурно – чакат ни месеци хаос по пътищата в Северозапада след като от началото на седмицата беше затворен за движение участъкът между Мездра и Лютидол от направлението Видин-София заради строителството на пътни възли и беше разрешено преминаването на ТИР-ове през Петрохан. Уверенията, давани още когато се подготвяше новата организация на движения, бяха, че мярката ще е до края на годината, след което отсечката ще бъде завършена. Дали обаче този срок ще бъде спазен? Днешно изказване на служебния министър-председател Димитър Главчев хвърля сянка на съмнение, заради противоречието с предходни заявки от страна на пътната агенция. 

„Изграждането на отсечката Мездра-Ботевград от път I-1 е важна за Северозападна България и трябва да бъде завършена до края на годината, което налага и промяна в организацията на движение“ – това е цитат на думи на шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев. „До края на годината строителите на отсечката Мездра-Лютидол и пътен възел Новачене са поели ангажимент поне едната лента да бъде отворена за движение“ – това пък каза днес служебният министър-председател Димитър Главчев, който заедно със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова проверяват необходимостта от затварянето на отсечката Ботевград-Мездра и изпълнението на строителните дейности на отсечката. 

От тези изказвания става ясно едно – срокът за завършване на „важната“ за Северозапада отсечка Мездра – Ботевград е до края на годината. Което обаче явно няма да се случи, съдейки по поетия от строителите на участъка ангажимент поне едната лента да бъде отворена за движение. Дали поне това ще се случи? Лошият опит в пътното строителство до момента не дава голям повод за оптимизъм. 

Междувременно от началото на седмицата жителите на село Бързия организират ежедневни протести срещу пускането на ТИР-ове през Петрохан. Освен от тежкотоварният трафик, хората в селото се оплакват и от шума нощем, тъй като преминаването на ТИР-ове през прохода е разрешено и нощем. Наистина, има и друг обход, но той доста удължава пътя на камионите и предизвика недоволството пък на превозвачите.

Хубаво е, ама още не е готово. Така най-общо може да бъде описана ситуацията в България в много сфери, но особено силно тази превърнала се в емблематична фраза описва инфраструктурните проекти и по-специално пътното строителство в милата ни татковина. Когато преди няколко месеца тържествено беше открита първата изцяло завършена 12-километрова отсечка от магистралния път Видин-Ботевград – проект, за който живеещите в Северозапада слушаме вече три десетилетия, това изглеждаше като светлина в края на тунела. Сега обаче се оказва, че тази светлина е от идващия срещу нас влак. Защото транспортният хаос в направлението Видин – София се задълбочава. А хоровите призиви на премиера, министри и народни представители за търпение едва ли ще са в състояние да потушат създалото се напрежение. Просто защото хората в Северозапада търпяхме много. И търпението вече се изчерпа.