Коментар на "НИЕ": Смели решения и коренно нова визия за чистотата и озеленяването във Видин

Сподели: 
Нови цветя и храсти в централната пешеходна зона
Нови цветя и храсти в централната пешеходна зона
Падналите листа се събират с моторни метли, като измитането на шумата се извършва много по-бързо и качествено. Освен за почистването на алеите във видинските паркове, те помагат и за по-лесното отстраняване на листната маса от уличните платна.  През зимния сезон те ще се използват за пръскане на тротоари и други пешеходни зони с химикали за предотвратяване на обледявания. През останалото време ще са изключително полезни при обработката на растителността срещу вредители
Цар Симеон: Работниците по озеленяването са оформили цветни фигури пред СУ „Цар Симеон Велики“
Цар Симеон: Работниците по озеленяването са оформили цветни фигури пред СУ „Цар Симеон Велики“
Цветни лехи вече има и в центъра на кв. „Нов път“
На ул. „Княз Александър Батенберг“ напълно е обновена зелената площ. Засадени са храстовидни растения и цветя: мини рози, теменужки и лалета
На ул. „Княз Александър Батенберг“ напълно е обновена зелената площ. Засадени са храстовидни растения и цветя: мини рози, теменужки и лалета
Нови цветя и храсти в централната пешеходна зона

По дрехите посрещат – тази народна мъдрост съдържа в себе си истината, че първото впечатление често е най-важно. Ако човек е мърляв, тогава първата среща с него не е много приятна. Така е и при първата ни среща с някой град – ако улиците му са чист и има добре поддържана растителност, това оставя незаличими спомени и създава емоция, която отнасяме със себе си и чрез разказите си я предаваме и на други хора. Видът на един град оказва влияние и върху отношението на неговите жители, които с гордост и самочувствие да могат да посрещат гости от други места. Както лично и аз се убедих, защото няколко пъти през тази година ми се случи с гордост да кажа: „Не помня в последните доста години Крайдунавският парк във Видин да е бил така добре поддържан“. Не че нямаше какво още да се желае, но определено се усещаше по-различната грижа и отношение.
Озеленяването във Видин – изцяло вече грижа на Общината
Тази година в сферата на озеленяването във Видин се случи една голяма промяна – всички дейности, свързани с поддържането на растителността бяха поети от Общината, вместо да се възложат на външен изпълнител, каквато беше практиката дотогава. Разбира се, проблеми при преходът не липсваха, както се усети през първите месеци на годината. След трудното начало обаче, постепенно започнаха да се забелязват промените – например, почти всеки ден в парковете можеха да бъдат видени (или най-малкото чути) работници с моторни косачки или с тримери. През есента се появи една новост за Видин – моторни метли, които бяха впрегнати в битка с есенната шума. Засадени бяха и над 11 000 пролетни цветя и растения – теменужки, повече от 3790 парички и 115 мини рози, над 3500 лалела, както и многогодишни храсти – над 180 на брой, в това число лоницера, берберис и лигуструм. В рамките на кампанията бяха зацветени места в нашия град, в които в последните години това не е правено.
Следващата година ще донесе още една голяма промяна. До края на 2020 година почти със сигурност Общинският съвет ще гласува създаването на най-голямото към момента, със своите 221 планирани щатни бройки, общинско предприятие – „Чистота, озеленява и благоустройство“. Както вестник „НИЕ“ вече съобщи, на 19 ноември се проведе обществено обсъждане, на което беше представен проектът на Правилник за устройството и организацията на бъдещата структура.
Всичко това ни подтикна да поискаме от Община Видин по-подробна информация за създадената към момента организация на работа, а и за плановете занапред.  
Техническата обезпеченост
По отношение на наличната техника, от Отдел „Екология, инфраструктура и инженерни мрежи и съоръжения“ в Общината съобщиха за вестник „НИЕ“, че за поддържане на декоративната растителност и зелените площи към настоящия момент се използва следната техника – 4 моторни метли, 14 тримера за косена на трева, 1 бутаща косачка, 3 трактора за косене на трева, 7 бензинови моторни триона, 2 телескопични кастрача, 2 храстореза, както и 6 ръчни храстореза.
От там съобщиха още, че обявената процедура за закупуване на допълнителна техника е на етап избор на изпълнител за доставка по 13 обособени позиции – употребяван челен товарач, употребявани камиони тип самосвал до 3,5 тона, три броя камиони тип самосвали до 18 тона, употребяван комбиниран багер, употребяван мини челен товарач, употребяван камион тип самосвал 6х4, употребявана мултифункционална мотометачка до 4 тона, употребявана мултифункционална мотометачка до 10 тона, употребявана вишка на шаси 3,5 тона. Закупената техника ще бъде предоставена за ползване от служителите на общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“. Допълнително се планира да бъдат закупени 2 трактора с навесна система, като единият от тях ще разполага и с мулчер, а другият ще бъде снабден с косилна плоча. При необходимост ще бъде закупена и друга техника.
Колко струва поддържането на растителността на общинския бюджет?
Що се отнася до озеленяването, както и за всяка една общинска дейност впрочем, целта е да се намери възможно най-добрият баланс между високо качество на услугата и ниски разходи. Като цяло общините избират между две стратегии – възлагане на определени услуги на външни изпълнители или създаване на собствена структура. Напоследък редица общини започнаха да се насочват към второто – с мотива, че това би позволило по-добър контрол върху качеството и разходите. Път, по който явно настоящото общинско ръководство също е избрало да върви.
Може би най-добрата оценка за правилността на този избор е размерът на разходваните бюджетни средства. Според информацията, която получихме след нашето запитване, през 2019 г. за поддържане на зелената система на община Видин са изразходвани 578 992 лв. с ДДС, заплатени на външна фирма изпълнител. За посадъчен материал на същата фирма са заплатени и 8682,50 лв. с ДДС. През 2020 г. за тези дейности са изразходвани около 11 120 лева с ДДС за материали и консумативи, както и 9098,64 лева с ДДС за посадъчен материал за зацветяване. В разходите за тази година, разбира се, влизат и средствата за заплати на работниците, ангажирани в поддържане на зелените площи и растителността – общо 31 души. Но дори като добавим и тези средства, е ясно, че направената финансова икономия е сериозна, без от това видимо да страда качеството на услугата, а дори е малко по-добра, поне според мен.
Всъщност Общината направи първите плахи стъпки към скъсването с практиката за наемане на фирми като външни изпълнители на най-важните, и същевременно и най-скъпи, дейности още в началото на 2015 година. Тогава беше създадено общинско звено „Чистота“, което пое тази дейност след прекратяване на договор с фирмата, която до онзи момент извършваше това. През малкото време до края на тогавашния мандат, както и през следващите четири години, когато управляваше друг кмет, по една или друга причина така и не беше направена следващата стъпка – закупуване на контейнери и техника за сметосъбиране, а вместо това те се наемаха.
Сега, малко повече от година след началото на мандат 2019 – 2023 г., вече е на финалната права процесът по създаването на общинско предприятия за чистота, озеленяване и строителство – едно от основните обещания в предизборната кампания кмета д-р Цветан Ценков. Паралелно с обществената поръчка за закупуване на техника върви и поръчка за придобиване на контейнери за битови отпадъци. Така настоящото общинско ръководство определено взе смели решения, с които изцяло се променят визията и начинът на организация на работа в посока на това Общината да поема отговорност сама да осъществява дейностите, имащи най-голямо значение за облика на Видин. Дали това е правилният път – времето ще покаже.
ЕМИЛИЯ Георгиева