Композитори от София и Тексас спечелиха конкурса за нови творби за духов оркестър на Община Монтана

Сподели: 

Димитър Слабаков и Димитър Нинов са победителите в Шестия конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър – Монтана 2021.  Жури с председател проф. Жорж Бонев отличи с първа награда в категориите „Марш“ и „Хоро“ техните творби. Начинаещият композитор Димитър Слабаков, награден за своя „Студентски марш“, е от София. Авторът на „Орханийски бучимиш“ д-р Димитър Нинов е преподавател по теория на музиката и солфеж в Тексаския държавен университет в град Сан Маркос - САЩ.
На второ място в тазгодишното издание на конкурса са класирани „Юбилеен марш“ от Васил Делиев и „Ръченица“ от Иван Денов. Трета награда получават Христофор Раданов за марша „Младежки порив“ и Георги Харизанов за „Ганкино хоро“.
Съгласно Регламента на Конкурса за нови творби за духов оркестър победителите ще получат парична премия, статуетката на Дико-Илиевите празници и грамота. Те ще бъдат връчени при тържественото откриване на международния фестивал през 2022 г. Творбите на победителите ще бъдат изпълнени на сцената му оркестри, участващи в музикалния форум.
Общо 11 композитори участваха в конкурса, който е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“, организирани от Община Монтана. Най-младият от творците е 20-годишният Димитър Слабаков, а на достолепната възраст от 84 години е полк. Иван Денов – ученик на Дико Илиев, дългогодишен диригент на Гвардейския оркестър.  
Заедно с проф. Бонев – композитор, педагог, председател на Контролния съвет на Съюза на българските композитори, творбите оценяваха Станислав Почекански – председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, член на International Trombone Association и на Historic Brass Society в Ню Йорк, САЩ и педагог, и Стефан Илиев – композитор, член на Управителния съвет на Съюза на българските композитори. При класирането на произведенията те се опряха на критерии като оригиналност, професионално ниво на изложение, присъствие на фолклорен елемент (за хоро) и оригиналност в оркестрацията (за марш).